Heb jij het dode billen syndroom?

Heb jij het dode billen syndroom?

Huh, dode billen syndroom? Nooit van gehoord! Nou, wij ook niet. Maar het bestaat echt. Tenminste volgens een artikel op Gezondheidsnet.nl. Het dode billen syndroom ontstaat door veel te veel zitten. Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld 8,5 uur. Volwassenen met een kantoorbaan en jongeren vaak zelfs nog langer. Heb jij het dode billen syndroom? Gezondheidsnet geeft antwoord: “Misschien heb je soms weleens het gevoel dat je een stijve kont hebt nadat je net iets te lang bent blijven zitten. Dat gevoel blijkt terecht, want als je te lang en te vaak zit, kunnen je bilspieren in een soort ruststand verkeren. Je kunt dan last krijgen van het ‘dode-billen-syndroom’ dat voor evenwichtsproblemen, heup- en rugpijn kan zorgen. Dit komt doordat je (onbewust) in andere spieren van je lichaam kracht gaat zoeken en deze onnodig belast.”

Trendelenburg
Je kunt dit zelf testen met de test van Trendelenburg. Deze test wijst uit of je een zwakte hebt aan je heupabductoren. De test gaat als volgt:

  • Til je linkerbeen op, zodat je alleen nog op je rechterbeen staat.
  • Herhaal dit voor het rechterbeen.

Als het goed is, gaat je bil van het opgetilde been mee omhoog. Zakt je bil omlaag, dan zijn je heupabductoren aan de kant van het standbeen zwak. Je hebt dan dus het dode-billen-syndroom. Samen met een fysiotherapeut kun je dit verhelpen. Maar het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dus hup, achter je bureau weg en wandelen, hardlopen, doe een paar squats en deadlifts, zo voorkom je ellende.

 

Lees hier het artikel op Gezondheidsnet

 

 

 

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out