Select Page

Gender bias zet vrouwen op achterstand

Gender bias zet vrouwen op achterstand

‘‘Hij is jong en veelbelovend. Zij is jong, maar ook onervaren.” Deze omschrijving komt uit een Zweedse studie, die onlangs gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Entrepeneurship Theory and Practice. De onderzoekers wilden weten of gender een rol speelt in de toekenning van financiering aan ondernemers. Een jaar lang kregen ze toegang tot de evaluatiegesprekken van zeven durfkapitaalfirma’s, die in totaal 125 financieringsverzoeken van ondernemers beoordeelden. Wat bleek: bij de vrouwelijke ondernemers werden bepaalde eigenschappen vaak negatief uitgelegd, terwijl er bij de mannen een positieve draai aan dezelfde eigenschap werd gegeven’, aldus Anouk Vleugels in het NRC van 13 juni.

In dat artikel gaat ze in op het fenomeen gender bias, een competenties wordt bij een man anders uitgelegd dan bij een vrouw. Samengevat komt het erop neer dat we de competentie van mannen automatisch hoger inschatten dan die van vrouwen, en dat zet vrouwen op achterstand.

Uit het Zweedse onderzoek bleek dat de durfkapitaalfirma’s de vrouwelijke ondernemers gemiddeld 25 procent van het bedrag gaven uit hun financieringsverzoek en de mannen 52 procent. 53 procent van de vrouwen kreeg helemaal geen financiering na een verzoek, tegenover 38 procent van de mannen.

Een ander onderzoek door Stanford University’s Clayman Institute for Gender Research toont aan dat ook in functioneringsgesprekken gender bias een rol speelt. Uit een analyse van tweehonderd beoordelingen bleek dat vrouwen ruim twee keer zo vaak als mannen werden aangesproken op hun “agressieve” manier van communiceren. Mannen aan de andere kant kregen vaker de kritiek “te zacht” te zijn in hun communicatie. Vrouwen kregen ook bijna twee keer zo vaak positieve feedback op teamprestaties, in plaats van individuele prestaties. En de mannen werden twee keer zo vaak geprezen om hun technische kennis.

Lees hier het hele artikel in het NRC

 

 

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!