Select Page

Gemert heeft als enige in Nederland alleen maar vrouwelijke wethouders

Gemert heeft als enige in Nederland alleen maar vrouwelijke wethouders

Miranda de Ruiter, Anke van Extel-van Katwijk, Wilmie Steeghs en Inge van Dijk. Dat zijn de vier wethouders die de komende periode Gemert-Bakel gaan besturen. Los van burgemeester Michiel van Veen is dat een volledig vrouwelijk college, en daarmee zijn ze de enige in Nederland. De Ruiter, CDA wethouder van (onder meer) financiën: “In elk team moet een goede diversiteit zijn, maar dat gaat verder dan man of vrouw. Diversiteit in competenties is minstens zo belangrijk!” Hiervoor werkte ze in ‘een echte mannenwereld’, het bankwezen.

“In elk team moet een goede diversiteit zijn, maar dat gaat verder dan man of vrouw.” – Miranda de Ruiter

Snel beslissen vs. meer overwegen
Toch ziet De Ruiter wel verschillen tussen mannen en vrouwen. “Mannen zijn vaak wat sneller in beslissen, oordeelsvorming. Vrouwen twijfelen misschien sneller aan hun eigen kunnen, ze overwegen meer.” Al voegt ze daar meteen aan toe: “Nu vergelijk ik misschien teveel met mezelf, ook niet alle vrouwen zijn zo.”

Ze merkt wel een onderscheid tussen het man-vrouwverschil in het bankwezen in vergelijking met de politiek: “Ik heb de verschillen daar meer gemerkt. Daar was meer haantjesgedrag te zien dan bij de mannen in de Gemertse politiek.”

Diverse vrouwen
Dat dit college uit alleen vrouwen bestaat, betekent niet dat het een eenstemmige groep is. “Wij zijn alle vier heel verschillend.”

“Het zal informeel misschien wel vaker over nieuwe jurkjes of nieuwe schoenen gaan. Dat verwijt kregen de twee vrouwen die de vorige periode wethouder waren ook al van hun mannelijke collega’s. Maar ja, als dat het enige verschil dan is…”

Enige in Nederland
Deze periode is Gemert-Bakel de enige gemeente in Nederland met alleen maar vrouwelijke wethouders. Vooralsnog, want de coalitievorming is nog niet overal klaar. Waarom alleen in Gemert en nergens anders? De Ruiter: “De ambitie van vrouwen heeft vaak toch nog een achterstand. Ik denk dat het daarmee te maken heeft.”

Als SheConsult denken we dat het met iets anders te maken heeft. De ambitie van vrouwen is er sowieso na hun afstuderen. Maar naast factoren als stereotypes en onzekerheid, hebben vrouwen te weinig rolmodellen. Daardoor schatten ze hun kans op een bepaalde functie – zoals wethouder – te klein in. Waardoor ze er soms niet eens op solliciteren. Gelukkig laten deze vier vrouwen zien dat het prima kan, zo’n functie.

Wil jij een functie die nu vooral nog door mannen wordt vervuld? Go for it! Wie weet ben jij dan de reden dat een andere vrouw diezelfde stap durft te zetten.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Omroep Brabant

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!