Select Page

Gemengde teams werken beter: ook in de operatiekamer

Gemengde teams werken beter: ook in de operatiekamer

In de operatiekamer is het van groot belang dat het team, onder leiding van de chirurg, goed functioneert. Dit team moet goed kunnen samenwerken en conflicten vermijden, want fouten in de OK kunnen grote gevolgen hebben voor patiënten.
In hoeverre de samenwerking soepel verloopt,  hangt samen met de verhouding mannen en vrouwen in het team – dit blijkt uit  onderzoek van bioloog Frans de Waal. Met zijn onderzoek bestudeerde hij wel 6348 interacties van 400 verschillende ziekenhuismedewerkers, bij 200 operaties.
Uit het onderzoek blijkt een team minder goed functioneert wanneer grootste deel van het team hetzelfde geslacht heeft als de leidinggevende chirurg. Men werkt dan minder goed samen en er ontstaan meer conflicten. Mensen lijken hiermee eenzelfde soort patroon te volgen als primaten: hierbij ontstaan ook meer conflicten als de overige primaten hetzelfde geslacht hebben als de leider van de groep. Volgens de onderzoeker is de hiërarchie niet het probleem, maar dat mensen hun posities onderstrepen – vooral tegenover hun eigen geslacht.

Het originele nieuwsbericht van de NOS vind je hier. Het onderzoeksartikel kun je teruglezen bij het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!