Gelukkig móéten zijn, staat geluk in de weg

Gelukkig móéten zijn, staat geluk in de weg

Uit cross-cultureel onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor bij Tilburg University, blijkt dat de ervaren maatschappelijke druk om gelukkig te zijn (negatief) samenhangt met psychisch welzijn. Het gelukkig móéten zijn, staat geluk dus juist in de weg.

In dit onderzoek participeerden ruim 7.400 mensen uit 40 verschillende landen. Het toont aan dat mensen die meer druk ervaren over het algemeen minder tevreden zijn over hun leven. Ze ervaren minder positieve emoties en zijn vaker somber, angstig of vermoeid.

In Nederland meer druk om gelukkig te zijn

Opvallend aan dit onderzoek is dat het verband tussen de druk om gelukkig te zijn met psychisch welzijn sterker is bij landen die volgens de World Happiness Index (WHI) tot de gelukkigste landen behoren. Zo staat Nederland op plek 5, wat het verband tussen de druk om gelukkig te zijn en psychologisch welzijn ongeveer dubbel zo sterk maakt als bij landen als Oeganda of Oekraïne (plek 119 en 110 in de WHI van 2021).

“Negatieve emoties lijken vaak onaanvaardbaar.”

Volgens Dejonkheere speelt de maatschappelijke druk om gelukkig te zijn bij zeer gelukkige landen op alle gebieden. Op gebied van werk, sociale relaties en op gebied van mentale en fysieke gezondheid. Dit zie je ook op sociale media, in reclames en in zelfhulpboeken terug. Door die gelukkige norm mag je eigenlijk niets negatiefs meer voelen of uiten. Egon Dejonkheere: “Negatieve emoties lijken vaak onaanvaardbaar. Op verdriet, rouw en angst ligt nog altijd een stigma. Beleidsmakers zouden moeten streven naar een meer evenwichtig maatschappelijk discours. Bijvoorbeeld met campagnes die erop gericht zijn het stigma van negatieve emoties weg te halen en het nut en de waarde van deze gevoelens te benadrukken, want dat hebben ze wel degelijk.”

Wil je het oorspronkelijke artikel lezen van Tilburg University? Klik hier.

Over de auteur

Lisanne Kemp

drs. Lisanne Kemp is Arbeids- en Organisatiepsycholoog en onze Happy Client Officer. Ze is het aanspreekpunt voor de SheConsult-coaches en potentiële klanten. Voor advies over loopbaancoaching kun je bij haar terecht.

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out