Select Page

Gelijke beloning vrouwen: “ze moeten ook zelf op de trom slaan”

Gelijke beloning vrouwen: “ze moeten ook zelf op de trom slaan”

Een commissie adviseerde gister een afdwingbaar quotum voor vrouwen in de top. Diezelfde dag kwamen vier oppositiepartijen met een wetsvoorstel dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen moet dichten.

De PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus willen een einde maken aan de ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Want hoewel vrouwen al jarenlang een inhaalslag maken qua arbeidsparticipatie en opleidingsniveau, is er nog steeds sprake van forse ongelijkheid in de beloning.

Onderhandelingen
Uit de meest recente cijfers (2014) van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de loonkloof, blijkt dat Nederlandse vrouwen in het bedrijfsleven 20% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Bij de overheid verdienden vrouwen 10% minder.

Vreneli Stadelmaier is enthousiast over het wetsvoorstel maar vindt niet dat de schuld geheel bij de overheid ligt. “Het is ook tijd dat vrouwen zelf op de trom gaan slaan.”

Dat betekent volgens Stadelmaier dat vrouwen het anders moeten aanpakken. “Vrouwen zijn niet goed in salarisonderhandelingen. Ze vinden het al snel goed wat ze verdienen. Ze weten ook niet wat anderen en collega’s verdienen. Vrouwen laten het er een beetje bij zitten.”

De transparantie die in het wetsvoorstel wordt bepleit, vindt Stadelmaier een goed idee. “Transparantie afdwingen en het probleem bespreekbaar maken, is goed. Maar ik geloof niet in kwade opzet. Het zijn onbewuste processen waar we nog steeds last van hebben: de man is kostwinner en wat een vrouw verdient is voor de extra’s.”

Quotum voor meer vrouwen in de top
Nog steeds blijkt dat het bedrijven niet lukt om het streefcijfer van 30% vrouwen in de top op eigen kracht te realiseren. Het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen neemt daarvoor te weinig toe. Dat staat in de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2017 die werd uitgevoerd op verzoek van minister Ingrid van Engelshoven van OCW.

De toename van het aandeel vrouwen komt al jaren voor rekening van een kleine groep voortrekkers. Een omvangrijke groep bedrijven blijft achter en komt niet in beweging. 70% van de bedrijven had halverwege 2017 nog geen enkele vrouw in de raad van bestuur en de helft had geen vrouw in de raad van commissarissen.

De commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht dringt er bij de overheid op aan de komende jaren, tot de huidige wet afloopt op 1 januari 2020, veel meer in te zetten op het naleven van de wet. Na 2020 pleit de commissie voor een afdwingbaar quotum voor vrouwen in de top.

 

Klik hier voor het volledige artikel met bijbehorende video’s waar o.a. Vreneli wordt geïnterviewd.

About The Author

2 Comments

 1. Lydia

  Gelijke beloning kan ook door een daling van inkomen bij mannen… neem ING: van 2 naar 3 miljoen per jaar. Protovoorbeeld van een tekort aan vrouwen in de bestuurlijke en toezichthoudende laag.

  Antwoord
  • de Redactie

   Helemaal mee eens!

   Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!