Select Page

Geef meer complimenten op het werk, het verhoogt de productiviteit!

Geef meer complimenten op het werk, het verhoogt de productiviteit!

Het is vandaag Nationale Complimentendag, de 16e editie. In navolging van Nederland is het vandaag ook World Compliment Day, voor de 8e keer. Het zal dus wel belangrijk zijn om extra aandacht te geven aan complimenten. Maar hoe belangrijk zijn die complimenten eigenlijk op het werk? Facto schreef daar een artikel over, die ik hieronder samenvat.

Productiever
Complimenten geven op het werk heeft zin. Werknemers die regelmatig een oprecht compliment ontvangen van hun leidinggevende, worden hier productiever van. Onderzoek van de Erasmus Universiteit en Universiteit Maastricht laat zien dat de productiviteit op afdelingen met 5-7% stijgt door het geven van complimenten.

Effect van complimenten op het werk is collectief
Als een werknemer een compliment krijgt, worden zijn of haar collega’s ook productiever. “Wat mij vooral verbaasde was dat zelfs wanneer alleen de beste werknemer publiekelijk complimenten krijgt, andere werknemers niet gedemotiveerd raken, maar óók harder gaan werken,” zegt onderzoeker Arjan Non.

Non is positief over dit collectieve effect, omdat je zo ook de minst productieve werknemers kunt motiveren. Volgens onderzoekers is het namelijk niet handig om de slechtst presterende werknemer te complimenteren in de hoop dat deze productiever wordt. In zo’n geval is het compliment niet oprecht, waardoor het effect uitblijft.

Maak het persoonlijk
Wanneer het compliment of een cadeau persoonlijk en creatief wordt gepresenteerd, wordt het extra gewaardeerd. Onderzoek toont aan dat extra geld bovenop het salaris meer effect bleek te hebben als het leuk werd gepresenteerd, met bijvoorbeeld een kaartje erbij. “Werknemers raken pas gemotiveerd als ze zien dat hun leidinggevende moeite doet,” aldus Non.

Dus, leidinggevende, complimenteer je werknemers! En ook al gaat het onderzoek daar verder niet op in, als werknemer denk ik dat het ook goed is om je collega’s te complimenteren. Fijne Nationale Complimentendag!

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!