Select Page

Flexibiliteitsbias: niet alleen een probleem van werkende moeders

Flexibiliteitsbias: niet alleen een probleem van werkende moeders

De ideale werknemer is iemand die toegewijd is aan zijn/haar werkgever, de hele carrière fulltime doorloopt en weinig “gestoord” wordt door familie. Dat is de overtuiging die in onze cultuur is doorgedrongen, volgens wetenschappers Lindsey Trimble O’Connor en Erin A. Cech. Vorige maand publiceerden zij een onderzoek over de gevolgen van de flexibiliteitsbias op de werkvloer. Bias staat voor foutief filter, de flexibiliteitsbias is dus een foutief filter dat mensen onbewust hebben als het gaat om flexibiliteit. Bij werkende moeders gebeurt dat als ze bijvoorbeeld zwangerschapsverlof opnemen en daarna kiezen voor een flexibeler contract. Dan zijn er stereotypes die werkende moeders bestempelen als “slechte werknemers”, omdat ze hun privéleven ook belangrijk vinden. Dat heeft nare gevolgen, zoals een lager salaris dan moeders die niet voor zo’n flexibel contract kiezen en minder kans op promotie.

Niet alleen probleem voor werkende moeders
Maar, wijst onderzoek van O’Connor en Cech uit, dit is niet alleen een probleem voor werkende moeders! De ideale-werknemer-norm, die zich uit in de flexibliteitsbias, kan voor álle soorten werknemers schadelijk zijn. Voor zowel mannen als vrouwen, met of zonder kinderen en van alle leeftijden. Het onderzoek laat zien dat werknemers die een hoge flexiblititeitsbias op het werk ervaren, minder tevreden en bevlogen zijn over hun baan en een minder gezonde werk-privébalans ervaren.

Die bias zorgt er namelijk voor dat mensen geen vrij meer durven vragen en dat werk en privé door elkaar begint te lopen. Ze hebben het gevoel geen controle meer te hebben over hun eigen agenda.

Tip voor werkgevers
Als werkgever heb je invloed op de flexibiliteitsbias. Stel duidelijke richtlijnen en regels op over de scheiding tussen werk en privé. Moedig het aan als een werknemer een dag vrij wil voor zijn of haar gezin. Zorg dat werknemers met een flexibeler contract even goed worden overwogen voor promoties en let erop dat je ze eerlijk betaalt. Als het je lukt een flexibele werkgever te zijn, waardoor die flexbiliteitsbias vermindert, is dat een goede investering. Het betaalt zich terug in onder andere meer bevlogenheid, waarvan wetenschap laat zien dat het de werkprestatie ten goede komt en overspannenheid tegengaat.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Business Insider en hier voor het onderzoeksartikel van O’Connor en Cech.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!