Select Page

Emancipatie begint bij de hersenpan van de man

Emancipatie begint bij de hersenpan van de man

Ken je ze? Die vrouwen die grote ambities hebben om topmanager of hoogleraar te worden, maar dan worden deze vrouwen moeder en verliezen zij hun ambitie. De combinatie van een topfunctie en het zorgen voor het gezin lijkt dan een stap te ver te gaan.

Het feit dat de hersenen steeds weer in staat zijn om zichzelf te vernieuwen is veertig jaar geleden aangetoond en wel bij zwangere proefdieren. Wanneer jij een nieuwe sport beoefend, vormen zich in bepaalde hersengebieden aantoonbare veranderingen. Hetzelfde geldt bij zwangerschappen. De zwangerschapshormonen gaven de muizen en ratten blijvende veranderingen in het limbisch systeem, ook wel het moederlijke circuit genoemd. Na twee jaar waren deze hersenveranderingen nog steeds aanwezig.

E-en andere uitkomst van dit onderzoek is dat de vadermuizen ook veranderen van gedrag wanneer zij de verantwoordelijkheid over hun kindjes krijgen. Ook bij de vadermuizen vinden veranderingen in hun hersenstructuren plaats die overeenkomen met het moederlijk circuit. Na onderzoek blijkt dit ook van toepassing te zijn op vaders.

Het grote verschil is dat deze vaders over het algemeen weer fulltime aan het werk gaan dankzij een vaak parttime werkende vrouw. Op het moment dat vaders meer voor hun baby gaan zorgen, bijvoorbeeld door betaald vaderschapsverlof en parttimewerk, wordt de competitie tussen de seksen evenwichtiger. Het doorbreken van het glazen plafond begint niet bij de man, maar bij de vader.

 

Klik hier om naar het artikel in de Volkskrant te gaan.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!