Select Page

Eindelijk neemt de vanzelfsprekendheid van deeltijdbanen iets af

Eindelijk neemt de vanzelfsprekendheid van deeltijdbanen iets af

De Nederlandse arbeidsmarkt is wereldkampioen deeltijdwerk. En vooral vrouwen werken in deeltijd. In theorie zouden vrouwen een uitkomst kunnen bieden in de krapte op de arbeidsmarkt, in sectoren als het onderwijs en de zorg. Maar in de praktijk is het wat lastiger, zo schrijft Ton Wilthagen (hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University) voor het FD.

Wilthagen benoemt in zijn opiniestuk dat vrouwen vóór de Tweede Wereldoorlog thuis zaten en fulltime voor kinderen zorgden. Na de oorlog werden er deeltijdbanen gecreëerd, wegens een tekort aan personeel. Zo konden vrouwen nog steeds voor de kinderen zorgen, maar ook werken. Steeds meer vrouwen gingen hierdoor aan het werk via deeltijdwerk, zonder dat dit actief werd gestimuleerd. Tot aan de jaren tachtig: overheid en sociale partners gingen deeltijdwerk actief bevorderen, omdat er een enorme werkloosheid heerste.

Hoewel de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland hoog is in aantallen, werken Nederlandse vrouwen het minste in Europa: driekwart van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd. Gemiddeld werken Nederlandse vrouwen 26 uur. Maar hoewel er verschillende redenen zijn om in deeltijd te werken, worden er nu steeds meer nadelen benoemd.

Minister van Engelshoven vreest dat Nederland hierdoor blijft hangen in het model van toen, waarin zorg en werk ongelijk worden verdeeld. Veel vrouwen in Nederland zijn niet economisch zelfstandig en hun gemiddelde maandinkomen is het laagst in West-Europa. Een veelgehoord commentaar is ook dat jonge vrouwen het intussen beter doen op hun opleiding dan mannen, maar op de arbeidsmarkt valt het vies tegen.
Hoewel er verschillende verklaringen kunnen worden gegeven, benoemt Wilthagen in zijn artikel ook de hoopvolle signalen: bij gemeenten verdienen vrouwen meer dan mannen.Het meest hoopvol is dat op individueel niveau, het minder voor de hand ligt dat de meer verdienende man de meest uren buitenshuis maakt.

Lees het volledige artikel van FD – Vanzelfsprekendheid deeltijdbanen lijkt eindelijk iets af te nemen.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!