Select Page

Eenzijdige visie op efficiënt werken keert zich tegen ons

Eenzijdige visie op efficiënt werken keert zich tegen ons

Dertig organisaties presenteerden begin deze maand het Actieplan Partnership Studentenwelzijn. Met dit plan willen ze onder andere voorkomen dat studenten burn-out raken. De schrijvers van het actieplan pleiten voor een veilige studieomgeving waar studenten gemakkelijk toegang hebben tot professionele hulp. Hun klacht is dat de prestatiedruk toeneemt, omdat studeren in feite steeds meer arbeid is geworden. Aangezien veel studenten naast hun studie een bijbaan hebben, is de tijdsdruk groot. Die klacht wordt ondersteund door onderzoeksresultaten die rond dezelfde tijd werden gepresenteerd door de Universiteit van Amsterdam en enkele hogescholen.

Prestatiedruk
Tijd en productiviteit zijn twee belangrijke factoren voor prestatiedruk. Zowel in organisaties als op hogescholen en universiteiten zijn tijd en productiviteit nauw met elkaar verbonden. Net als bij veel organisaties, wordt er in veel onderwijsinstellingen voor tijdsmanagement een systeem gebruikt waar uren worden gedeclareerd. Ook in het onderwijs moet er een bepaald tempo worden gevolgd en is goed timen en anticiperen van belang, voor zowel medewerkers als studenten.

Dit zorgt voor een dubbele belasting: je moet ‘op tijd klaar zijn’ én ‘de tijd voor zijn’. In veel organisaties zorgt dit ervoor dat mensen vooral met morgen, een beetje met vandaag en amper met gisteren bezig zijn. Het risico hiervan is dat je jezelf gaat laten bepalen door tijd, waardoor je je gejaagd gaat voelen.

Altijd bereikbaar
Bovendien heeft er de afgelopen twee decennia een grote verandering plaatsgevonden qua tijd en organisatie. Gewoon aanwezig zijn is ingeruild voor vrijwel permanent bereikbaar moeten zijn, zowel voor werk als privé. De woonkamer, kantine en openbaar vervoer zijn ineens plekken geworden waar je nog even wat doorspreekt met een collega of studiegenoot, belt met een klant uit het buitenland of met je partner overlegt wie de boodschappen straks doet.

Hersteltijd
Waar prestatiedruk is, is hersteltijd belangrijk. Naast arbeidstijd en vrije tijd heb je ook tijd nodig om te herstellen van je werkzaamheden, lichamelijk en/of geestelijk. Een oude constructietekenaar op een scheepswerf laste bijvoorbeeld elke dag een poosje arceren in tussen de ingewikkelde handelingen. Elk mens, student of niet, heeft een eigen specifieke vorm van ‘arceren’.

Deze hersteltijd moet je eigenlijk ook tijdens je werk- of studiedag inplannen. Als dat niet lukt, gaat je hersteltijd voornamelijk ten koste van je vrije tijd (bijkomen van activiteiten, boodschappen doen etc.). Als we eenzijdig blijven kijken naar efficiëntie en dus zoveel mogelijk willen produceren in zo min mogelijk tijd, lukt herstellen tijdens je werkdag niet en vermindert dat je vrije tijd.

Hoe arceer jij?
Die prestatiedruk, altijd bereikbaar zijn en weinig hersteltijd tijdens je werk, kunnen een gevoel van blijvende gejaagdheid tot gevolg hebben. Dat leiden tot vermoeidheid, stress en uiteindelijk een burn-out. Wout Buitelaar, hoogleraar Bedrijfsorganisatie en Arbeidsverhoudingen aan de Amsterdam Business School, pleit voor meer ‘arceren’, zowel tijdens arbeidstijd als vrije tijd, met zelf gekozen intervallen. ‘Niets doen’ is volgens hem psychosociaal rendabel.

Hoe arceer jij? Wat is een taak of handeling die jij graag doet om even bij te komen? Plan het met regelmaat in tijdens een studie- of werkdag. En als je je daar te opgejaagd voor voelt, praat er dan eens over met je docent of werkgever.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Het Financieele Dagblad.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!