Select Page

“Een carrière en een gehandicapt kind gaan wél samen.”

“Een carrière en een gehandicapt kind gaan wél samen.”

Moederschap en een carrière combineren is voor veel vrouwen lastig. Maar wie een kind met een beperking krijgt, denkt al gauw dat ze haar carrière moet opgeven.  Klopt dit wel?
Minke Verdonk vindt van niet: als orthopedagoog én moeder van een zoon met een zware spastische beperking vertelt zij over haar ervaring bij de podcast Work in Progress van Intermediair.

Voor jezelf kiezen
Een carrière, dat had Minke al voor de geboorte van haar zoon Kasper (10). Ondertussen heeft zij zich professioneel gespecialiseerd in “zorgintensieve” kinderen en daar neemt zij haar persoonlijke ervaring als moeder mee. Zij werkt als trainer en adviseur, organiseert congressen én ze schrijft adviesboeken voor ouders en hulpverleners. En ook zij komt vaak tijd tekort.
Is het niet egoïstisch, zeggen sommige mensen, dat ze ook voor zichzelf kiest? “Werk is een buffer, een plek waar ik mezelf kan zijn.” zegt ze. “Als je te ver van jezelf af raakt, wie word je dan?”

Burn-out
De combinatie tussen zorg en carrière is zwaar: uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ouders van een kind met een beperking minder gaat werken – en 60 procent van de ouders krijgt een burn-out. Dat komt niet door alle uren zorg, telkens rekening houden met bijvoorbeeld de rolstoel en alle bezoeken aan het ziekenhuis: ook de emotionele impact is vaak erg zwaar voor ouders. Van de situatie thuis kun je ook op kantoor uit balans raken.

Meerwaarde
Minke weet als geen ander welke meerwaarde zulke ouders kunnen bieden. De ouders van kinderen met een beperking kiezen veel bewuster voor het werk dat ze willen doen. Daardoor zijn het betrokken werknemers. Ook trainen ze in hun gezinsleven allerlei bruikbare competenties. Zo heeft Minke contact met wel twintig verschillende hulpverleners: van de speciale school tot de rolstoelenmaker. “Inmiddels kan ik heel snel schakelen, goed anticiperen, aansturen, overleggen, plannen. En ik kan nu heel diplomatiek zijn om dingen voor elkaar te krijgen.”

 

Beluister hier de podcast (via Intermediair – Work in Progress)

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!