Selecteer pagina

Drie manieren om je te wapenen tegen zwangerschapsdiscriminatie

Drie manieren om je te wapenen tegen zwangerschapsdiscriminatie

Zwangerschapsdiscriminatie is een groot probleem. Maar liefst 43 procent van de zwangere of net bevallen vrouwen zegt hier het slachtoffer van te zijn. Hoe kun je jezelf hier het beste tegen wapenen? De Volkskrant zet drie manieren voor je op een rij:

1. Ken je rechten
Volgens de Nederlandse wet mag een werkgever je niet ontslaan als je zwanger bent, maar ook niet tijdens het verlof na de bevalling, plus de eerste zes weken na het verlof.

2. Je hoeft niets te zeggen
Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, adviseert om er het zwijgen toe te doen als er tijdens een sollicitatie wordt gevraagd naar jouw kinderwens. Je staat volledig in je recht door te zeggen dat je de vraag te persoonlijk vindt.

3. Bewijs dat er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie
Werkgevers laten vaak niet expliciet weten dat jouw contract niet wordt verlengd vanwege je zwangerschap. Vaak wordt in zo’n geval slecht functioneren aangedragen als reden om een contract niet te verlengen. Probeer daarom zoveel mogelijk schriftelijke bevestigingen te hebben van de gesprekken die je voert met je leidinggevende. Vraag bijvoorbeeld of je de inhoud van een functioneringsgesprek per e-mail kunt krijgen, zodat je baas niet achteraf kan beweren dat je al tijden slecht functioneerde.

Lees het volledige artikel op de Volkskrant.nl hier.

 

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!