Diversiteit en inclusie: een illusie?

Diversiteit en inclusie: een illusie?

In gesprek met Vréneli Stadelmaier, founder van SheConsult, ontdekte ik dat ze niet zo positief over inclusie was als ik in eerste instantie had verwacht. Met goede reden. De woorden diversiteit en inclusie vallen de laatste tijd vaak bij bedrijven. Ook bij bedrijven die met ons willen samenwerken. Het zijn natuurlijk mooie woorden, maar als ze niet worden omgezet in daden heb je er vrij weinig aan. Dan valt het ook nadelig uit voor vrouwen en hun ambities.

Vréneli schreef er een artikel over, die je hieronder kunt lezen. Ook sprak ze bij BNR over haar visie op diversiteit en inclusie, dat kun je hier terugluisteren.

 

Diversiteit en inclusie: een illusie?

Regelmatig worden we door organisaties gevraagd om ze te helpen bij het vormgeven van hun Diversiteits- en Inclusie-beleid. En heel vaak zeggen we nee. We zeggen nee als we het niet over de verschillen mogen hebben. Maar al te vaak komen we organisaties tegen die onder het mom van inclusie het moeilijke gesprek niet willen of durven te voeren. Dan hebben ze het over inclusief taalgebruik, en iedereen hoort erbij. 

 

Fraaie kreten
En dat is natuurlijk prachtig, maar al te vaak blijft het bij bij kreten, bij een paar fraaie trainingen en dan gaan we weer over tot de orde van de dag en is er niks veranderd. We zien bij onze opdrachtgevers dat het ze vaak wel lukt om een meer divers personeelsbestand te krijgen, maar niet te houden. Daar komt inclusie om de hoek kijken: een inclusieve organisatiecultuur is een cultuur waar ruimte en respect is voor verschil. Heb je wel een divers personeelsbestand maar geen inclusieve cultuur, dan zullen de mensen die je met moeite hebt geworven ook zo weer vertrekken. En profiteer je dus niet van de voordelen van een divers personeelsbestand.

 

Via de cultuurdragers
Het is dus belangrijk om die cultuur te veranderen naar een inclusieve cultuur.

Maar een cultuur verander je pas als je de meest invloedrijke dragers van die cultuur weet te veranderen. Dat zijn meestal de mannen, de witte mannen.

Kijk, die belangrijke mannen zijn meestal enorm van goede wil, willen echt wel dat er iets veranderd. Maar als je deel uitmaakt van de dominante groep, de geprivilegieerde groep, dan besef je niet waar de ander tegenaan loopt. Je wil wel, maar je voelt het niet. Niet ècht. En dan is er geen urgentie en verandert er niks. Deze mannen raad ik het boekje ‘De zeven vinkjes’ van Joris Luyendijk aan, die beschrijft heel helder hoe dat werkt.

 

Vrouwen haken af
Wil je ècht dat er wat gebeurt, dan moet je dat doen langs de lijn van de op een-na-dominante groep, namelijk de vrouwen. Daar zijn er heel veel van, ze zijn top opgeleid en super gemotiveerd. Deze vrouwen lopen tegen de niet-inclusieve regels en het gedrag van organisatie/mensen aan. Ze raken daardoor gefrustreerd, want ze voelen zich niet gewaardeerd, gezien of succesvol. Krijgen niet voor elkaar wat ze voor elkaar willen krijgen, stellen hun ambities naar beneden bij of verlaten de organisatie.

Wanneer je deze vrouwen helpt om binnen het spel van hun organisatie, op hun eigen feminiene wijze te excelleren, dan houden ze plezier in hun werk.

Wanneer je deze vrouwen helpt hun feminiene kracht in te zetten en er waardering voor te krijgen, dan blijven ze groeien èn aan boord. 

Wanneer je deze vrouwen inzicht verschaft in hoe het werkt in masculiene organisaties, dan hebben ze het vermogen om in hun eigen team, afdeling en business unit het gesprek aan te gaan met de cultuurdragers.

Wanneer de cultuurdragers dagelijks ervaren hoe lastig de situatie in de organisatie voor de niet-dominante groep is, als ze zèlf ervaren welke aanwinst vrouwen zijn voor hun team en hun organisatie, als ze zèlf ervaren hoe inclusiever gedrag aan ieders talent recht doet, dàn creëer je de gewenste verandering. 

 

Paard van Troje
Dat is waar wij als SheConsult aan willen bijdragen. Aan het stimuleren en motiveren van vrouwen, aan coaching en psycho-educatie van vrouwen. Bovendien verschaffen we ze inzicht in de masculiene organisatiedynamiek, zodat ze snappen wat er gebeurt en daar naar kunnen handelen. Zodat vrouwen zèlf in hun omgeving de ‘norm van de witte man’ ter discussie stellen. Zo kunnen ze samen met mannen de gewenste verandering naar inclusie tot stand brengen. Noem het een paard van Troje. Daar profiteren ook andere groepen, zoals mensen van kleur, mindervaliden, mensen met een andere culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur van. En trouwens, mannen ook!

Dus investeer in vrouwen als je in je organisatie diversiteit en inclusie geen illusie wilt laten zijn.

 

Vréneli Stadelmaier 

Founder SheConsult en winnaar van de Joke Smit prijs.

Over de auteur

Lisanne Kemp

drs. Lisanne Kemp is Arbeids- en Organisatiepsycholoog en onze Happy Client Officer. Ze is het aanspreekpunt voor de SheConsult-coaches en potentiële klanten. Voor advies over loopbaancoaching kun je bij haar terecht.

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out