Select Page

Diplomaat Margriet Leemhuis: “Vrouwen, spreek je ambities uit.”

Diplomaat Margriet Leemhuis: “Vrouwen, spreek je ambities uit.”

Diplomaat Margriet Leemhuis (55) is een van de 35 Nederlandse ambassadrices. Sinds twee jaar is ze ambassadrice in Mexico en Belize. Marte van Santen interviewde haar voor Trouw.
Leemhuis groeide op in Groningen, maar kreeg interesse voor de rest van de wereld van jongs af aan al mee. “Mijn vader had een boomkwekerij en exporteerde zijn producten onder andere naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Zo kwam het dat we bijvoorbeeld regelmatig Egyptenaren over de vloer hadden. Daar keken ze in Veendam wel vreemd van op. Mijn vaders vader had trouwens ook al zo’n internationale blik, als jonge boer liep hij begin vorige eeuw stage in Duitsland. Mijn nieuwsgierigheid naar andere landen en culturen heb ik dus niet van een vreemde.”

Leemhuis vervolgt: “Een ander familietrekje, onze hang naar zelfstandigheid, zat er eveneens jong in. ‘Zelf doen’ waren zo’n beetje mijn eerste woorden. Mijn vader en moeder gaven me de vrijheid om mijn eigen weg te gaan. Mijn twee oudere zussen studeerden – in de voetsporen van mijn medisch geschoolde moeder – geneeskunde in Groningen. Hoewel ik ook goed was in exacte vakken, wilde ik iets heel anders, op kamers in Amsterdam en daar Frans en communicatiewetenschappen studeren. ‘Moet je doen’, zeiden mijn ouders. Ze vertrouwden erop dat ik mezelf wel zou redden, en dat was ook zo.”

Daadkrachtige aanpak
“Op een wild feest was ik mijn contactlens kwijt. De oogarts die me nieuwe lenzen aanmat, schrok zich rot; er was iets mis met mijn hoornvlies. Ik bleek een progressieve oogziekte te hebben, keratoconus, waardoor je dingen wazig en vervormd gaat zien. Ineens kon ik niet meer lezen. Knap lastig als je in het tweede jaar van je studie zit. Iemand anders was daar misschien mee gestopt, maar zielig in een hoekje zitten is niets voor mij. Dus heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt en ben ik naar een inloophuis voor blinden en slechtzienden gegaan. Daar brachten ze me in contact met een nuchtere maatschappelijk werkster, een echte Amsterdamse. ‘Koop eerst maar eens een goede lamp’, zei die. ‘En daarna een dictafoon om je colleges op te nemen.’ Ze is misschien een halfuur bij me geweest, maar haar schop onder de kont was precies wat ik nodig had. Dankzij haar tips heb ik uiteindelijk toch nog de helft van het jaar gehaald. Toen ik daarna nieuwe lenzen kreeg die mijn zichtproblemen corrigeerden, was ik uiteraard heel opgelucht. Maar haar daadkrachtige aanpak inspireert me tot op de dag van vandaag.”

“Iemand anders was daar misschien mee gestopt, maar zielig in een hoekje zitten is niets voor mij.”

Steek je licht niet onder de korenmaat
Na haar studie wist Leemhuis nog niet welke kant ze op wilde. Toen een vriendin haar vroeg om samen te solliciteren bij het diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken, leek dat haar wel wat. “Tot mijn eigen verbazing werd ik aangenomen – ik wist nauwelijks iets over internationale betrekkingen. Dat werd in het klasje gauw verholpen. Economie, geschiedenis, ontwikkelingssamenwerking, talen, ik vond alle vakken even leuk. We waren met 4 vrouwen, tegenover 9 mannen. De diplomatie was – en is – nu eenmaal een mannenwereld, al komt daar langzamerhand wel verandering in. In 2007 was 16% van de Nederlandse ambassadeurs vrouw, inmiddels is dat 30%. Internationaal scoren we daarmee goed.”

Van het glazen plafond heeft ze niets gemerkt, vertelt ze. “Wel heb ik moeten leren om als vrouw mijn plek op te eisen, en duidelijk van me te laten horen. Vrouwen veronderstellen sneller dat ze iets niet kunnen, dat ze door de mand zullen vallen. Als zoiets door mijn hoofd schiet, denk ik aan de wijze woorden van mijn opa: je moet je licht niet onder de korenmaat steken. Verberg je kennis en vaardigheden niet, wilde hij daarmee zeggen. Laat juist zien wat je weet en kunt, en spreek je ambities uit.”

Succes eigen maken
Bij SheConsult zien we dat ook terug, dat veel vrouwen onterecht veronderstellen dat ze iets niet kunnen en bang zijn door de mand te vallen. Dat heet het impostor syndrome (bedriegerscomplex). Om dat soort belemmerende gedachten te veranderen, is het belangrijk dat je leert je successen eigen te maken. Schrijf eens minstens 10 successen op – klein of groot, in je werk- of privéleven. Kies de 5 belangrijkste uit en vraag jezelf per succes af: wat was de situatie en hoe heb je die situatie verbetert of wat was het probleem en hoe heb je dat opgelost? Wat voor resultaat heb je geboekt en welke vaardigheden had je daarvoor nodig? Gebruik het zelfvertrouwen wat daardoor ontstaat om Leemhuis’ advies op te volgen: laat zien wat je weet en kunt en spreek je ambities uit.

 

Klik hier voor de rest van het interview met Margriet Leemhuis in Trouw

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Organiseer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Zijbalk ad

Laatste posts over vrouw en werk

Loopbaan tips & Coach cases

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!