Select Page

De verdeling van het huishouden

De verdeling van het huishouden

De verdeling van het huishouden werd toch altijd als een beetje oneerlijk gezien. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau komt deze verdeling wel steeds iets naar elkaar toe. Zo zijn vrouwen in de loop van der tijd minder tijd gaan besteden aan het huishouden. Wordt het huishouden nu verwaarloosd of nemen de mannen hun plaats in?

Hoewel de mannen volgens het SCP wel iets meer in het huishouden doen, kan het verschil in uren niet geheel op hun worden toegeschreven. In 2006 besteedden de vrouwen 1 uur en 36 minuten meer tijd aan zorgtaken in vergelijking met 2016. Het verschil tussen man en vrouw is in die 10 jaar van 11 uren die de vrouw extra aan het huishouden besteedde naar een verschil van 9 uur gegaan.

Als de man het niet doet, wie dan wel?
Nu het beter gaat met de economie is het voor veel huishoudens makkelijker om bepaalde zorgtaken uit te besteden. Anne Roeters, onderzoeker bij het SCP, geeft aan dat er nu meer geld beschikbaar is om bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp aan te schaffen. Ook dankzij de slimme apparatuur voor het huishouden hoeft er minder tijd te worden besteed aan het huishouden. Denk hierbij aan je boodschappen online te bestellen of de automatische stofzuigers.

Wat gebeurt er met die overige tijd?
Volgens Roeters wordt deze overige tijd niet perse in hun kinderen gestoken. Vrouwen gaan deze tijd juist gebruiken om meer betaald werk te gaan doen. Het opleidingsniveau wordt hoger en de werktijden langer. Verder blijkt uit het onderzoek dat de Nederlanders nog even veel vrije tijd hebben als tien jaar geleden en het aantal uren slaap is ook niet veranderd. Benieuwd hoe een week er in een vogelvlucht uitziet? Bekijk de uitkomst van het SCP hier.

 

Klik hier om het hele artikel op NOS.nl te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!