Selecteer pagina

Mythes over ‘vrouwelijke’ brein komen steeds weer terug. Met allerlei schadelijke gevolgen.

Mythes over ‘vrouwelijke’ brein komen steeds weer terug. Met allerlei schadelijke gevolgen.

In 1879 schreef de Franse polymath Gustave Le Bon dat zelfs in “de intelligentste rassen” er “een groot aantal vrouwen is wiens hersenen qua grootte dichter bij die van gorilla’s zijn dan bij de meest ontwikkelde mannelijke hersenen”. Hij vervolgde zijn belediging met: “Deze minderwaardigheid is zo duidelijk dat niemand er een moment tegen kan vechten.”

Vrouwen hebben last van Anorexia scholastica
De opvatting dat vrouwen inferieur zijn aan mannen heeft door de jaren heen veel verschillende vormen aangenomen. In de 19e eeuw ontstond een patriarchale angst dat blootstelling aan de eisen van wetenschappelijk onderwijs de kwetsbare biologie van vrouwen zou schaden. In 1886 waarschuwde William Withers Moore, de toenmalige voorzitter van de British Medical Association, voor de gevaren van het overmatig opvoeden van vrouwen, aangezien ze een aandoening konden ontwikkelen die hij “anorexia scholastica” noemde, waardoor vrouwen immoreel, krankzinnig en aseksueel werden.

Vrouwen doen geen wetenschap omdat ze dat niet kunnen.
In de 20e eeuw waren de verklaringen meer gericht op vrouwelijke tekorten in specifieke vaardigheden die naar verluidt nodig waren voor de wetenschap, zoals ruimtelijke cognitie. Door testosteron aangedreven mannelijke hersenen werden gezien als hard-wired voor het nastreven van wetenschap . De boodschap was duidelijk: vrouwen doen geen wetenschap omdat ze dat niet kunnen.

Maar er is steeds sterker bewijs dat vrouwen vaak beter presteren dan mannen op veel gebieden van de wetenschap, waarmee ze de mythe dat vrouwen niet over het cognitieve vermogen beschikken om aan wetenschap te doen, netjes is weerlegt. Het is aangetoond dat zelfs de ‘superieure’ vaardigheden van mannen op het gebied van ruimtelijke cognitie in de loop van de tijd afnemen – waarbij vrouwen in bepaalde culturen zelfs beter presteren dan mannen.

Gendergelijkheid in technologie is onwaarschijnlijk
Toch blijft de mythe opduiken, in de vorm van een argument van “vrouwelijke kieskeurigheid”. Dit werd gekenmerkt door de beruchte Google-memo waarin Google-ingenieur James Damore beweerde dat de biologisch bepaalde voorkeuren van vrouwen betekenden dat een gendergelijkheid in technologie onwaarschijnlijk was. Vrouwen, zo betoogde hij, geven de voorkeur aan “mensen” boven “dingen”.

Maar wetenschappers hebben dit idee aangevochten . Het feit dat vrouwen vaker verpleegster zijn dan mannen, en mannen eerder buschauffeur zijn dan vrouwen, betekent niet noodzakelijk dat dit komt omdat ze de voorkeur geven aan mensen of dingen. Vrouwen en mannen worden door de samenleving vanaf jonge leeftijd aangemoedigd om verschillende banen te vervullen. En vrouwen waren lange tijd uitgesloten van banen, zoals bijvoorbeeld het rijden met een bus in Londen of het worden van een straaljager piloot.  

Toch wordt vrouwelijke kieskeurigheid nog steeds gebruikt als verklaring voor de genderkloof in de wetenschap. In 2018 publiceerden twee psychologen uit het VK een paper met de titel “The Gender-Equality Paradox in Science, Technology, Engineering, and Mathematics Education”. De paradox verwijst naar het feit dat vrouwen vaker ondervertegenwoordigd zijn in de wetenschappen in landen met de hoogste niveaus van gendergelijkheid.

De verklaring van de auteurs hiervoor bestond uit twee fasen. Een daarvan was………...lees verder het hele artikel in The Conversation 

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfseconoom werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. In de periode 2010-2013 was zij vaste co-host in het programma 'Zaken doen' met bij BNR Nieuwsradio. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching bureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen.In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!