Select Page

De ‘deeltijdklem’ van Nederland

De ‘deeltijdklem’ van Nederland

Een driegangenlunch, een speciaal kantoortje voor een dokter, bijna altijd wel een schoonmaakster aanwezig en dat voor een tientje per dag per kind. Zo werkt het bij de kinderopvang in Frankrijk. Voor Franse begrippen is dit een heel normale crèche. De kinderen spenderen daar namelijk toch het grootste deel van de week door. Waar wij in Nederland al moeite hebben met ons kind twee dagen naar de opvang te brengen, is vijf dagen in Frankrijk normaal.

De gevolgen van de deeltijdcultuur
Een gevolg hiervan is dat driekwart van de vrouwen in Nederland deeltijd werkt, tegenover nog geen derde in Frankrijk. Ook bij de mannen is er een zichtbaar groot verschil. Een kwart mannen werkt in deeltijd in Nederland, tegenover 8 procent in Frankrijk. Dit maakt dat wij tot de bodem van Europa behoren als het gaat om het aantal arbeidsuren en zorgt ervoor dat bijna twee miljoen Nederlandse vrouwen financieel kwetsbaar zijn (CBS).

De financiële kwetsbaarheid is niet het enige nadeel wat deze deeltijdcultuur met zich meebrengt. Wanneer relaties uitgaan, gaat de vrouw er gemiddeld een kwart op achteruit in inkomen. Ook wordt de doorstroom naar hogere functies belemmerd en wordt het potentieel niet optimaal benut.

De deeltijdklem
Kinderopvang in Nederland wordt beschreven als veilig en gezellig, maar de toegevoegde waarde zoals interactie en pedagogische begeleiding krijgt vaak nog een onvoldoende. Dit leidt tot de deeltijdklem. Nederlanders vinden zichzelf slechte ouders als zij hun kind vijf dagen per week naar de kinderopvang brengen. Dit komt onder andere, omdat de kwaliteit van deze crèches laag is. Aan de andere kant: de kwaliteit is weer niet zo hoog juist omdát er zo massaal deeltijd wordt gewerkt.

Dit geldt niet alleen voor de crèches. Wanneer een kind daarna naar de basisschool gaat, wordt er ook verwacht dat zij rond 3 uur weer opgehaald worden wat de deeltijdbanen weer benadrukt.

Hoe doorbreken wij deze cirkel?
Zal het daadwerkelijk helpen om de crèches goedkoper en beter te maken? Het zou tot een verandering kunnen leiden, maar aan de andere kant, het zijn niet alleen de ouders die deeltijd werken. Ook jongeren en mensen zonder kinderen werken deeltijd, puur omdat ze dat zich kunnen veroorloven.

Het beste zou zijn om de Nederlandse flexibiliteit en diversiteit breder te trekken. Niet alleen vrouwen kunnen 24 uur werken en mannen 40 uur, maar ook andersom. Een werkweek van vijf dagen hoeft niet voor iedereen ideaal te zijn, evenals een werkweek van twee of drie dagen.

 

Klik hier om het hele artikel op NRC te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!