Selecteer pagina

Corona crisis raakt vrouwen het hardst, ook op het werk

Corona crisis raakt vrouwen het hardst, ook op het werk

Tja, dat wisten we natuurlijk allang, uit eigen ervaring en uit de ervaring van vrouwen om ons heen. Er waren al Amerikaanse onderzoeken die dat beeld lieten zien, en ook een onderzoek van Binnenlands Bestuur kwam met dezelfde bevindingen. Maar nu dan officieel bevestigd, door onze eigen Centraal Planbureau. Uit een peiling onder meer dan 1.000 huishoudens bleek dat vrouwen meer werkuren inleveren dan mannen omdat ze in de sectoren werken waar de klappen vallen en vaker flexibele contracten hebben.

Maar ook thuis gaat het mis. Onderzoek van de Universiteit van Utrecht, De Radboud Universiteit èn de UvA laat zien dat 65% van de vrouwen aangeeft dat ze in de lock down meer in het huishouden doen dan hun partner. De taakverdeling is nog steeds heel scheef, concludeert een van de onderzoekers. En, let op, dit is ondanks het feit dat meer dan de helft van van de vrouwen vol aan de bak moesten omdat ze in vitale beroepen werken! Dus, om het even helder te hebben. Je werkt knetterhard, maakt ongelofelijk veel uren, en dan moet je thuis ook nog eens vol aan de bak omdat je vent het af laat weten.

Hier worden wij heel verdrietig van. Sheryl Sandberg (COO van Facebook) deed in Fortune een oproep aan werkgevers om vrouwen te ondersteunen. Vanwege bovenstaande redenen maar ook omdat thuiswerken vrouwen uitnodigt om enorm hard te werken, te hard. En bovendien zorgen bepaalde mechanismen ervoor dat het huiswerken voor vrouwen negatiever uitpakt dan voor mannen. Alle reden dus om de oproep van Sandberg te volgen.

Ook SheConsult, loopbaancoachingsbureau voor vrouwen heeft onderzoek gedaan. Ruim 200 vrouwen in het onderzoek gaven aan waar zij tegenaan lopen in deze periode. Het gevoel hebben een koers/perspectief te missen en stress waren belangrijke issues waren vrouwen mee kampen. Om werkgevers te helpen hun vrouwelijke medewerkers te ondersteunen heeft SheConsult een gratis programma: Incompany Corona Training & Coaching.

En natuurlijk roepen wij ook alle mannen op om ‘hun’ vrouwen te ondersteunen, thuis èn op het werk.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Zoek op onderwerp

K O S T E L O O S

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!