Select Page

Confidence gap verklaart pay gap

Confidence gap verklaart pay gap

Dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s is al lang bekend. Er zitten ook nog steeds minder vrouwen op leidinggevende posities. Maar dit ligt niet alleen aan seksediscriminatie of het glazen plafond – zo schrijft Intermediair. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat er een relatie is tussen gender-gerelateerde persoonlijkheidskenmerken en het verschil in salaris. Zo blijkt dat er twee punten zijn die het verschil maken: allereerst leidt meer kwaliteit tot meer beloning. Niets aan de hand tot nu toe. Maar een tweede punt is dat het je salaris goed kan doen om minder meegaand te zijn: personen die egocentrischer zijn en onaangename besluiten durven te nemen, krijgen meer salaris. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen daarin een “achterstand” hebben: vrouwen zijn meer bereid tot compromissen en samenwerking. De onderzoekers zeggen wel dat vrouwen vaak juist wel met meer concentratie en nauwkeurigheid werken – oftewel: de kwaliteit van hun werk is goed. Het eerste punt zou het tweede dus moeten opheffen. Maar toch is dat verschil er! Hoe kan dat?
De onderzoekers zijn de data ingedoken en vonden dat vrouwen vaak hoger scoren op faalangst en juist lager op “hoop op succes”. Oftewel: vrouwen lijken, in vergelijking met mannen, meer last te hebben van faalangst en minder te verwachten dat ze hogerop gaan komen wanneer ze dat proberen.
Belle Derks, hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht herkent dit – maar ze geeft aan dat dit niet alleen op individueel niveau opgelost kan worden. Het moet niet puur de verantwoordelijkheid worden van vrouwen om hun mentaliteit te veranderen. “Mensen zijn geneigd verschillen in gedrag van mannen en vrouwen toe te schrijven aan biologische verschillen, maar het gaat veel meer om stereotypen die van jongs af aan worden opgebouwd over welk gedrag we bij vrouwen aanmoedigen en afstraffen. We leren vrouwen om zorgzaam en meegaand te zijn. Van mannen verwachten we dat ze dominant zijn en zeggen waar het op staat. Dat vrouwen en mannen zich dan ook in hun werk verschillend opstellen is niet zo gek.” Derks beschrijft ook dat het voor vrouwen dubbel lastig is. Tegen een stereotype in gaan, lijkt namelijk ook niet te werken. “ Als een vrouw wel hard durft te onderhandelen, wordt ze als bitch neergezet – ook door andere vrouwen-en dat helpt haar onderhandelingspositie niet.” Belle Derks stelt dat de oplossing dus aan twee kanten ligt: “ Niet alleen vrouwen trainen in harder onderhandelen, maar ook werken aan een cultuuromwenteling. Zodat we het accepteren als vrouwen zich net zo assertief als mannen gedragen. En zorgen dat niet alleen de dominante en zelfbewuste mensen het makkelijkst carrière maken, maar we ook bijvoorbeeld coöperatief gedrag en zelfreflectie belonen. In een cultuur waar meer ruimte is voor diversiteit zullen vrouwen net zo makkelijk carrière maken als mannen.”

 

Via:  “Nogal wiedes dat vrouwen minder salaris krijgen” van Intermediair.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!