Case: Saskia is op zoek naar haar laatste loopbaanstap

Case: Saskia is op zoek naar haar laatste loopbaanstap
Regelmatig berichten we uit onze coachpraktijk. Dat doen we aan de hand van 5 vragen aan een van onze coaches. Deze keer is het de beurt aan onze coach Gerda Holkema. Zij heeft haar praktijk in Groningen, maar coacht vrouwen uit het hele land. Ze vertelt over haar coachee Saskia, die toe is aan haar laatste loopbaanstap.

  1. Wie is je klant? 

 Saskia, 52 jaar, verpleegkundige psychiatrie 

 

  1. Wat was haar vraag?

Ze merkte dat ze haar werk nog best leuk vond, maar dat het op termijn onvoldoende voldoening zou geven. En dan? “”De volgende stap is vast mijn laatste loopbaanstap. Die moet goed zijn!’’

 

  1. Hoe heb je het aangepakt?

Ik ben gestart met het doornemen van haar loopbaan vanaf de middelbare school tot nu. Alles wat relevant is en vroeger in de jeugd plaatsvond, komt vanzelf ter sprake als het belangrijk is. Bij alles wat Saskia heeft gedaan in het verleden (schoolvakken, hobbies, werk etc) namen we door waarom ze de keuzes maakte die ze maakte en  hoe plezierig het was om te doen wat ze deed. Van daaruit richtten we ons op werk voor de toekomst. Wat belemmerend was, was de druk die ze zichzelf oplegde dat een sollicitatie bindend was en de functie meteen de juiste keuze moest zijn. Ik adviseerde haar gewoon eens te praten met mensen in organisaties over functies die haar aanspraken. En dat een sollicitatiegesprek gewoon betekent:’’laten we eens praten’’. Dat ze mag altijd nog afzien van een functie of later een andere baan kan zoeken als het tegenvalt. Je zit niet vast…..

 

  1. Wat was het resultaat?

Ze werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en wees de functie af. Daarna ging ze een netwerkgesprek aan met iemand die werkte in een organisatie die haar vanaf het eerste gesprek al aansprak. En na 3 netwerkgesprekken daar werd ze aangenomen. 

 

  1. Wat zei de klant?

‘’Ik had behoefte aan een onafhankelijk meedenken, een sparringpartner, om te kijken wat een passende stap zou zijn. Je hielp me mijn gedachten te stroomlijnen en richting te bepalen. Ook was ons contact een stok achter de deur om gewoon eens goed rond te kijken en te (her)ontdekken waar mn passie ligt. Sneller dan gedacht heb ik na een aantal maanden al een mooie nieuwe werkplek gevonden. Ik heb er zin in! Dank voor je structurering en meedenken. Je bleek een fijne sparringspartner!’’ 

Gerda Holkema is SheConsult-coach in Groningen

Ook interessant: Gaan games het cv vervangen?

Over de Auteur

Gerda Holkema

Gerda Holkema is loopbaancoach en burn-outcoach in Groningen. Zij heeft veel ervaring met outplacement, leiderschap en burn-outs. Gedurende haar loopbaan heeft ze vanuit verschillende rollen (P&O-adviseur, leidinggevende en loopbaancoach) mensen begeleid in hun loopbaan. Ook is ze groepsbegeleider/psycholoog bij Huisartsenopleiding UMCG.

Check it Out