Case: Maria wil meer zelfvertrouwen kweken

Case: Maria wil meer zelfvertrouwen kweken

SheConsult-coaches schrijven regelmatig over cases uit hun praktijk. Deze keer vertelt Maaike Taconis over haar cliënt Maria. Zij wil meer zelfvertrouwen kweken zodat ze durft te solliciteren naar een positie van assistent-professor.

  1. Wie is je klant?

Maria, 39 jaar, internationaal academisch onderzoeker (non-Dutch).

 

  1. Wat was haar vraag?

“Ik heb twee verschillende PhD trajecten gedaan en ben momenteel postdoc. Ik heb last van imposter-gedachten. Ik wil graag verder zelfvertrouwen ontwikkelen om met een goed gevoel te solliciteren voor een assistant-professorpositie.”

 

  1. Hoe heb je het aangepakt?

We zijn begonnen met haar autobiografie. Daaruit werd duidelijk welke talenten ze van jongs af aan al heeft. Door haar eerdere stages en banen samen her te beleven raakte Maria zelf bewust en overtuigd van haar talenten en haar motivatie. Ook onderzochten we wat maakt dat ze het glas vaak halfleeg bekijkt. Aan de hand van de methode van drs. Vréneli Stadelmaier, founder van SheConsult en auteur van Fuck die onzekerheid, analyseerden we haar onzekerheid verder. Dat gaf inzicht en hielp Maria anders met deze gedachten om te gaan. Verder brachten we een aantal voor haar lastige werkrelaties in kaart, wat haar hielp om met meer gemak haar eigen plek in te nemen, ook als leidinggevende. Voordat ze ging solliciteren onderzochten we welke competenties nodig zijn om de door haar geambieerde baan te kunnen vervullen. Als laatste bespraken we hoe zij haar nieuwe baan prettig (dus niet perfect) kan invullen.

 

  1. Wat was het resultaat?

Ze is als mens gegroeid tijdens dit traject en merkt dat ze nu meer zwart/wit (goed of slecht) denkt, maar meer nuance ziet en ook de positieve kant vaker kan beleven. Deze mindset hielp haar om succesvol te solliciteren voor de positie van assisstant-professor. Ze kreeg zelfs een aanbod van twee verschillende universiteiten. 

 

  1. Wat zei de klant?

“Ik voel me een meer ‘legitimate scholar’. En het is ok dat ik niet alle aspecten van het onderzoeker zijn voor de volle 100% beheers, om toch plezier in mijn baan te hebben en succesvol te zijn.” 

Maaike Taconis is SheConsult-coach in Delft

Ook interessant: Gelukkig moeten zijn staat geluk in de weg

Over de Auteur

Maaike Taconis

Als scheikundige, met 10 jaar ervaring in de corporate wereld ben ik snel in staat verbanden te leggen. Na veranderingen jarenlang vanuit strategisch oogpunt te hebben begeleid, raakte ik geïntrigeerd door de menselijke kant van verandering. Ik volgde een 2-jarige MA in Coaching in Oxford en startte in 2014 mijn coachpraktijk.
INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out