Case: Anne wil zich minder verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen

Case: Anne wil zich minder verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen

Onze SheConsult-coaches delen vaak interessante verhalen uit hun coachpraktijk. Deze keer is de beurt aan Suzanne Verhoeven. Haar cliënt Anne wil zich op haar werk minder verantwoordelijk voelen voor iedereen. Wat te doen?

Wie is je klant?

Anne is teamleider bij een gemeente.

Wat was haar vraag?

Anne voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Met name op haar werk. Daarnaast is ze ook nog haar eigen grootste criticaster. Ze schat haar prestaties vaak lager in. Doordat Anne zoveel op haar schouders draagt, toont ze lichamelijke kenmerken van stress zoals slaapproblemen en maagklachten. Ze wil graag weer in haar kracht komen en energiek aan het werk gaan, met daarin de juiste balans in privé en werk. 

Hoe heb je het aangepakt?

We zijn eerst aan de slag gegaan met haar energie. Wat zijn haar energiegevers en wat zijn haar energienemers? Door dit ook daadwerkelijk op te schrijven, werd dit voor haar ook heel concreet. Dingen die haar energie geven, zoals wandelen, is ze meer gaan doen en dingen die haar energie nemen is ze minder gaan doen. Dit laatste was voor haar heel belangrijk. Ze heeft een heel groot project afgestoten waardoor ze ook daadwerkelijk minder uren werk had.

Vervolgens heb ik haar een biografie laten schrijven. Hier hebben we uitgebreid bij stilgestaan. De rode draad die in haar biografie naar voren kwam is de zorg voor anderen, het grote verantwoordelijkheidsgevoel en het zich niet gehoord/gezien voelen. 

Ook hebben we aan de hand van de voice dialogue gekeken welke persoonlijkheden (criticus, pleaser, pusher) van Anne voorin de bus zitten, welke achterin de bus zitten en welke zelfs in de achterbak. Met deze inzichten is Anne in het dagelijks leven gaan oefenen om de ingesleten patronen met kleine stapjes te doorbreken.

Wat was het resultaat?

Anne is in eerste instantie beter voor zichzelf gaan zorgen. Regelmatige rust- en herstelmomenten heeft ze in haar dagelijkse ritme ingepast. Daarnaast heeft ze een zwaar project, wat bovenop de taken zou komen waar ze verantwoordelijk voor is, afgestoten. Het gevolg hiervan was dat ze beter sliep en ook beter in haar energie kwam te zitten. Deze energie kon ze gaan inzetten om haar patronen te doorbreken. Ze heeft uren in haar agenda geblokkeerd, waardoor ze meer ruimte kreeg om haar werkzaamheden gedurende de dag te doen in plaats van de avonden. Ze heeft verantwoordelijkheden daargelaten waar ze horen te liggen en niet de bal naar zich toegetrokken als het dreigde te ontsporen. Ze is duidelijker haar grenzen gaan aangeven, zodat ze niet meer overliep in haar werkzaamheden. Door de ruimte die ontstond is ze weer meer activiteiten buiten haar werk om gaan oppakken, zoals fotografie en tekenen. Anne is milder naar haarzelf geworden en haar werk-privésituatie is meer in balans.

Wat zei de klant?

“Ik merkte dat ik steeds minder energie had om mijn werk te doen. Ook het plezier in mijn werk was afgenomen. Dat was compleet nieuw voor mij. Daarnaast had ik regelmatig last van slapeloosheid en darmklachten. Doordat ik meer inzichten kreeg in mijn patronen en belemmerende overtuigingen, kreeg ik de ruimte om er mee aan de slag te gaan en om te buigen naar iets constructiefs. Ik ben er trots op dat ik in een vroeg stadium de stap naar een coach heb gezet. Hierdoor heb ik mijn werk gewoon kunnen blijven doen, alleen doe ik dat nu op een prettigere, meer uitgebalanceerde manier, waardoor er voldoende energie overblijft na een dag werken.”

Suzanne Verhoeven is SheConsult-coach in Den Bosch

Ook interessant: Genegeerd? Drie tips om gehoord of gezien te worden

Over de Auteur

Suzanne Verhoeven

Ik ben openminded, enthousiaste, no nonsense coach. Mijn coach expertise ligt op het vlak van loopbaan, stress & burnout en begeleiden executives.Ik heb 20 jaar in het internationale bedrijfsleven gewerkt op verschillende management-functies. Vanwege mijn werkervaring heb ik een sterk analytisch vermogen ontwikkeld, waardoor ik bij mijn cliënten snel tot de kern kan komen.In mijn coaching ga ik niet voor symptoom-bestrijding, maar de groei van de persoon staat centraal. Dit doe ik door te kijken welke patronen in de weg staan, hoe ze te doorbreken en vervolgens om te buigen naar iets helpends. Zodat jij uiteindelijk de betere versie van jezelf wordt.Lead your live! Dat is een uitspraak waar ik heilig in geloof. Er is maar 1 iemand die in de driver’s seat zit van jouw leven. En dat ben jezelf! In plaats van het lijden van je leven, ben je zelf verantwoordelijk voor het leiden van je leven.Voor mij als coach staat gelijkwaardigheid hoog in het vaandel. Alleen op basis daarvan schep je een sfeer van vertrouwen en veiligheid waardoor je met je cliënt tot de kern kon komen. Ook ben ik to the point, maar zoals gezegd doe ik dit altijd op basis van gelijkwaardigheid en op een zuivere manier. Tot slot speelt humor voor mij een belangrijke rol in het coachen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Check it Out