Case: Als ZZP’er verder gaan?

Case: Als ZZP’er verder gaan?

Regelmatig berichten we uit onze coachpraktijk. Dat doen we aan de hand van 5 vragen aan een van onze SheConsult-coaches. Deze keer is het de beurt aan onze coach Elisabeth Werter. Zij heeft haar praktijk in Amsterdam. Ze vertelt over haar coachee Angela, die voor zichzelf wil beginnen.

 

  1. Wie is je klant?

Angela, 38 jaar. Manager in een snel groeiend ICT-bedrijf

 

  1. Wat was haar vraag?

Angela werkt voor een scale-up bedrijf in ICT en wil parttime voor zichzelf gaan beginnen. Het stoort haar dat je niet zelf de strategische beslissingen kan bepalen. Ze is al eerder zelfstandig onderneemster geweest als vertaalster. In haar familie zijn veel ondernemers. Ze zoekt een nieuwe balans, met meer vrijheid en afwisseling. Ze wil heel concreet toegevoegde waarde creëren voor MKB’s en is goed in complexe dingen te vergemakkelijken. Ze werkt graag met OKR (Objective Key Results).

Maar hoe bereikt ze deze mensen en wat kan ze deze potentiële klanten aanbieden? De coaching was bedoeld om haar bewustwordingsproces en het bedrijfsaanbod concreet te maken.

 

  1. Hoe heb je het aangepakt?

Een nieuwe ondernemer is een persoon die haar droom visualiseert, daarin een inkomstenstroom ziet en het risico durft te nemen eraan te werken. Met andere woorden, je hebt al heel wat kwaliteiten nodig. Je moet durf hebben, doorzettingsvermogen, je moet direct zijn, besluitvaardig, goed in planning, langetermijnvisie… maar vooral passie. Bij Angela was dit allemaal aanwezig.

 

Mij wordt weleens gevraagd: waar zitten de kansen in de markt? En uiteraard kan ik daar wel antwoord op geven, maar je begint dan al fout. Als je geen passie voor je bedrijf hebt, leg je het bijltje veel sneller neer. De vele obstakels, die je tegen zult komen, zijn demotiverend voor je succes. Heb je wel passie, dan blijf je veel standvastiger naar oplossingen zoeken en ga je dóór waar anderen stoppen.

Angela had haar droom al vrij helder voor ogen. Haar vraag was: hoe wordt deze droom dan geboren en hoe gaat deze groeien? De vergelijking met een baby die gaat groeien en zelfstandig wordt, is helemaal terecht. Daarom word ik ook zo boos als met name aan vrouwen gevraagd wordt: als je zou moeten kiezen tussen je bedrijf en je gezin… wat zou je primaire keuze zijn? Het is toch ook onmogelijk te kiezen tussen je ene kind of je andere!

In de coaching focuste ik op de eerste fase van Angela’s bedrijf. In de eerste fase gaat het om inkomen (marketing en sales). Je moet je product of service al verkocht hebben, voordat je eraan begint. De beste manier is om samen met de klant je aanbod te ontwikkelen en tot innovatie te komen. Dus het wordt pas perfect in overleg en in co-creatie met je doelgroep.

Bij ondernemerschapsvragen werk ik met 3 methodologieën:

  1. de 7 stappen van de start van je bedrijf tot de verkoop hiervan;
  2. de collectieve intelligentie methode van innovatie
  3. de nieuwe filosofie van werken in netwerken

Bij deze holistische aanpak sta jij als mens centraal. Daarbij kijk ik naar je blinde vlekken en je sterke kanten. Alles start bij het specifiek maken van je missie en je visie. Wat is jouw uniek aanbod én met welke normen en waarden werk je waardoor de klanten naar je toegetrokken worden? Bij Angela was dat haar Duitse afkomst, waardoor ze precies wist tegen welke problemen en culturele blokkades expats aanlopen. Dit werd haar niche-markt.

 

  1. Wat was het resultaat?

Angela heeft een naam voor haar bedrijf gekozen waarbij zowel Engelse als Duitse woorden in de titel staan. We hebben samen haar missie en visie uitgewerkt en met het Business-Canvas model meerdere profielen gemaakt van de ideale klant en hoe ze die kan benaderen. Verder heeft Angela haar website gemaakt. De eerste klant die ze scoorde, kwam uit haar eigen netwerk

 

  1. Wat zei de klant?

“Ik heb Elisabeth ingehuurd om me te helpen bij het opzetten van mijn eigen bedrijf. Elisabeth heeft me geweldig geholpen om slim te starten, vooruit te plannen en intelligente stappen en beslissingen te nemen, ook strategisch. Haar aanpak is pragmatisch en duurzaam. Ze weet gewoon hoe het zakelijke spel wordt gespeeld. Ze weet vooral als vrouw te navigeren in een uitdagende, competitieve omgeving. Door met haar te praten, moest ik over veel zaken nadenken en dat gaf me de juiste boost. Al met al is ze de beste mentor die ik tot nu toe in mijn carrière heb ontmoet.”

Over de auteur

Elisabeth Werter

Met mijn holistische aanpak leg ik de nadruk op je persoonlijke denkpatronen, gewoontes, talenten, vaardigheden en capaciteiten. Deze eigenschappen vormen niet alleen je persoonlijke leven, maar reflecteren ook direct op je werkprestaties. Mijn DISCovery proces leert je inzicht te krijgen over jouw mogelijkheden en onmogelijkheden in zowel je privé leven, als je carrière. Het stelt je in staat je verborgen talenten en kwaliteiten te ontdekken en te ontgrendelen.

Check it Out