Select Page

Na een burn-out weer aan het werk

Na een burn-out weer aan het werk

Het komt steeds vaker voor: een burn-out. De werkdruk is te hoog, waardoor steeds meer mensen een paar maanden uit de running zijn door oververmoeidheid. Coach Kirsten Nelis overkwam dit ook. ‘Ik werkte bij KPMG, maar het werk gaf me geen goed gevoel. Ik had heel leuk contact met collega’s, maar kon me niet vinden in de dingen die ik deed. Daardoor kwam ik uiteindelijk een jaar lang thuis te zitten.’

Begeleiding bij terugkeer
Het moment dat je daarna weer terugkeert, kan redelijk confronterend zijn. Het is van groot belang dat je niet direct weer begint met dezelfde werkdruk waardoor je in eerste instantie opgebrand raakte. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat onregelmatige werktijden en onvoldoende ruimte om het werk zelf in te richten de terugkeer kunnen belemmeren. Het is aan je manager om dit te voorkomen.

Naast je manager speelt de bedrijfsarts ook een grote rol bij jouw terugkomst. Een arts die loopt te pushen en zegt dat je zo snel mogelijk alles weer moet oppakken, zal niet bijdragen aan het gehele proces. Zorg dat er naar jouw behoeftes wordt geluisterd.

Communicatie
Het is belangrijk dat er open wordt gecommuniceerd. Dit is onder andere een taak van de manager. Als jij niet graag over jouw burn-out praat, moet hij of zij ervoor zorgen dat de terugkeer in goede banen loopt bij de rest van het bedrijf. Nelis zelf was erg open naar haar collega’s toe, maar wanneer je er niet over praat, kan dit averechts werken. ‘Klanten van me krijgen vragen van hun collega’s waarom ze halverwege alweer naar huis gaan. Dat kan heel confronterend zijn.’

Een burn-out kan iedereen overkomen. Probeer er juist open over te zijn, zodat je steun kan zoeken bij collega’s wanneer de stress weer toeneemt.

 

Klik hier om het hele artikel te lezen op MT.nl.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!