Burn-out van advocaten: oorzaak is beleid werkgevers

Burn-out van advocaten: oorzaak is beleid werkgevers

vreneli stadelmaierDit was de kop van een blog van mij in 2019 naar aanleiding van de zoveelste advocaat die bij ons aanklopte voor coaching.
Stress en Burn-out is de tol die een bizar lange werkweek eist van jonge advocaten, met uitstroom van met name vrouwen als gevolg.
In mijn blog lees je dat ik niet alleen professioneel maar ook emotioneel werd geraakt door de bedrijfscultuur die bij de top advocatenkantoren heerst. 

In 2021 hield ik in het kader van DiversityDay, van de overheid, samen met wetenschappers en HR-specialisten een webinar over het de noodzaak van behoud van 30+ vrouwen.

Businessmodel
Vrouwen stromen massaal uit. Dus dan kun je wel heel hard gaan werven, maar beter is de uitstroom te stoppen.  Het gaat niet om feminisme of verhalen over het glazen plafond, maar simpel over een businessmodel. Een businessmodel van behoud van talent, en zorgen voor zoveel veel mogelijk complementair talent.

Je hebt binnen een kantoor verschillende talenten nodig. Inhoudelijk zijn mannen en vrouwen in het vak niet verschillend, het gaat om andere zaken en daar juist vullen ze elkaar aan, en worden het betere teams.
In de VS zie je dat ook de klanten van kantoren vanuit dat gegeven alleen willen werken met advocatenteams die uit beide seksen bestaan.

April 2022
En nu…in april 2022, zien we dat er niets is veranderd.
Het advocaten magazine Advocatie laat zien wat er allemaal niet is gebeurd. En het NRC heeft er een uitgebreid onderzoek aan gewijd. 

Zit je in de advocatuur of heb je familie in die branche, dan moet je deze artikelen echt even lezen.

Check hier het stuk van Advocatie > 

Het NRC kopt:

Waarom zijn er binnen de advocatenkantoren zo weinig vrouwelijke partners op de Zuidas? NRC spreekt erover met tientallen vrouwelijke (oud-)advocaten. Een cultuurschets van een masculien bolwerk. „Er verandert al jaren niets in de cultuur richting vrouwen.”

Bij vier van de vijf grootste Nederlandse advocatenkantoren is niet meer dan één op de vier partners vrouw. Vijftien jaar geleden ondertekenden de kantoren al een intentieverklaring om meer vrouwen in de partnergroep te krijgen. De urgentie groeit: sinds dit jaar moeten grote bedrijven aan de Sociaal-Economische Raad rapporteren hoe zij zich inzetten voor een gelijkere man-vrouwverhouding aan de top, en daarbij een streefcijfer noemen. Dat geldt ook voor de grootste advocatenkantoren, al hoeven zij hun cijfers pas over een tijdje te presenteren.

Lees hier het stuk van de NRC

Wij zien dat steeds meer advocatenkantoren, en trouwens ook accountantskantoren, SheConsult inhuurt om te werken aan het behoud van vrouwen. Dat het besef is doorgedrongen dat dweilen met de kraan open geen goed idee is. En dat je voor het behoud van vrouwen echt uit een ander vaatje moet tappen. Kortom, er is verandering op komst!

Met hoopvolle groet,

Vreneli Stadelmaier
(auteur en oprichter SheConsult) 

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfskundige werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. Sinds 2010 is zij vaste co-host in diverse programma's bij BNR Nieuwsradio, sinds 2020 bij 'BNR Breekt'. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching - en trainingsbureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen, en in 2017 verscheen 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen'In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out