Select Page

Brein van vrouwen blijkt veel actiever te zijn dat dan van mannen

Brein van vrouwen blijkt veel actiever te zijn dat dan van mannen

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het verschil tussen de hersenen van mannen en vrouwen. Dit onderzoek, Gender-Based Cerebral Perfusion Differences, is uitgevoerd onder meer dan 46.000 SPECT-scans. Met behulp van deze scans werd de bloedstroom in het brein inzichtelijk gemaakt. Deze bloedstroom verteld weer meer over de mate van activiteit in bepaalde delen van de hersenen.

Wat blijkt? De meeste hersengebieden van de vrouw zijn actiever dan die van de man. Dit gold met name voor het deel dat betrokken is bij emoties (het limbisch systeem) en het deel dat van belang is voor concentratie en impulsbeheersing (de prefrontale cortex). De hersengebieden die bij de man over het algemeen actiever waren, zijn de visuele en coördinerende hersengebieden.

Naast de verschillen van activiteit in de hersenen tussen de verschillende seksen, is dit onderzoek erg belangrijk wat betreft het geslacht gebaseerde risico op hersenstoornissen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Alzheimer vaker voorkomt bij vrouwen en dat zij eerder last hebben van depressies of angststoornissen.

De verklaring hiervoor is dat de verhoogde bloedstroom in het limbische systeem ervoor kan zorgen dat vrouwen vatbaarder zijn voor angst, depressie en dergelijke. Dit onderzoek zorgt voor beter begrip van de verschillen in het brein van de man of vrouw. Uiteindelijk kan dit voor behandelingen op maat en verschillende aanpakken zorgen.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!