Select Page

Blunder: vrouwen verdienen niet 17% minder

Blunder: vrouwen verdienen niet 17% minder

Liliane Ploumen, minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking en vanaf vandaag ook nieuw lid van de Tweede Kamer, heeft een kleine blunder gemaakt. Voor het AD schreef ze dat vrouwen zo’n 17% minder verdienen per uur dan mannen en daardoor 64 dagen meer moeten werken om op hetzelfde salaris uit te komen. Later, bij een ander interview, maakt ze van dit cijfer 20% bij gewone bedrijven en 10% bij overheidsinstellingen.

Radio EenVandaag checkte vandaag welk van de cijfers klopte en kreeg van de hoofdeconoom van het CBS te horen dat het toch een beetje anders zit. Als je puur naar het inkomen per uur gaat kijken binnen dezelfde functie en met dezelfde bijkomende factoren als ervaring en opleiding, blijkt het dat vrouwen bij bedrijven zo’n 7% minder verdienen dan mannen, en bij de overheid zo’n 5%. Minister Ploumen had het dus toch een beetje overdreven.

Toch is ze niet slecht bezig, integendeel. Ze wil er namelijk voor gaan zorgen dat werkgevers die hun mannelijke personeel meer per uur betalen dan hun vrouwelijke werknemers strafbaar worden gesteld (Het Parool). Haar idee is gebaseerd op een wetsvoorstel in IJsland, en dat idee kunnen wij alleen maar toejuichen. Ook 5% is nog altijd teveel!

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!