Select Page

Behandel me als een dame

Behandel me als een dame

Afgelopen weken stond de gezondheid van vrouwen weer flink in het nieuws dankzij WomenInc die de campagne lanceerde “behandel me als een dame’. Daarin wordt aandacht gevraagd voor het feit dat de gezondheidszorg nog erg uitgaat van de mannelijke standaard. Wetenschappelijk onderzoek wordt vooral gedaan bij mannen. De kennis uit onderzoek bij mannen kunnen we niet altijd zomaar toepassen op vrouwen, zo weten we nu. Mannen zijn ook in onderzoek blijkbaar de norm.

Dat werd me deze week weer pijnlijk duidelijk toen ik mijn theater-college hield in een zaal met vrouwelijke ingenieurs. Deze vrouwen werken in een masculiene omgeving, mannen zijn daar de standaard. Als vrouw wijk je af van de norm en dat vinden de mannen soms lastig om mee om te gaan. Zeker als je dan ook nog stijgt op de ladder, en eigenlijk een positie in gaat nemen waarop zij (onbewust) menen recht te hebben. De voorbeelden waar de ingenieurs mee kwamen waren onthutsend.

Zo vertelde een vrouw die net benoemd was als manager van een groot team met technische, hoogopgeleide mannen, dat vijf (!) mannen als commentaar op haar benoeming geen felicitatie uitspraken maar ‘zogenaamd grappig’ zeiden: ‘ja, je bent zeker benoemd omdat je vrouw bent’ of ‘ je bent onze excuustruus, haha’ . Een andere dame merkte op dat zei ooit eens de opmerking had gehad ‘Huh, jij directeur, nou ja zeg, je hebt toch kinderen?’

Huuu..je-hebt-toch-kinderen

Tja en wat doe je dan? Lach je een beetje mee en roep met een glimlach ‘ja, en eigenlijk jammer dat ik niet ook nog niet lesbisch, gehandicapt, gekleurd of gelovig ben, want dan was  ik vast nog sneller doorgestroomd, toch?’. 🙂

Of, met betrekking tot die je-hebt-toch-kinderen-mantra.: ‘Kijk, dat vind ik zo goed aan jou, jij hebt ook kinderen en een gezin, maar dat kan jij blijkbaar beperken tot het weekend. Het feit dat jij vader bent heeft totaal geen invloed op je carrière, dat vind ik zo knap van je’.

Zeg je dat dit soort obligate opmerkingen ongepast vind?, (vul in plaats van het woord vrouw het woord Moslim of Jood in en je hebt de poppen aan het dansen) of doe je of je het niet gehoord hebt en laat je het gaan? Ga je ermee hogerop, of naar een vertrouwenspersoon. Of ga je diegene namen en shamen op bijvoorbeeld Social Media? Kortom, wat zou jij doen?

Of zit ik nou te zeuren, en moeten we het gewoon niet zo zwaar opnemen. Er gewoon geen punt van maken. Sommige mannen zijn gewoon eikels, daar verander je niks aan.

Ik ben benieuwd naar je reactie, geef ‘m hieronder.

Hartelijke groet,

Vreneli Stadelmaier

About The Author

7 Comments

 1. Elly

  Hi Vreneli en alle ander dames, als vrouwelijke IT-er vanaf de jaren 80 heb ik vergelijkbare opmerkingen gehad, zowel van vrouwen als van mannen. “Ga je de IT in, dan wordt je dus data-typiste” – Nee, programmeur. En nog veel meer stomme opmerkingen. Mensen die daar toen en nu nog niet zo over denken als ik, heb ik niet voor schut gezet. Volgens mij helpt dat niet. Vooral uitleggen hoe ik dat zie en oplos. Ik heb dus ook wel extra hard moeten werken en minder betaald gekregen voor vergelijkbaar werk. Maar door een voorbeeld te zijn dat het kan, heb ik ook heel veel positieve reacties gekregen. En andere vrouwen laten zien dat het kan en geholpen om problemen op te lossen. Er is sinds die tijd ook veel verbeterd, voor mij is het glas half vol. Ik werk met plezier als ik, als vrouw, kan laten zien dat er geen verschil is.

  Antwoord
 2. Anne-Heidi

  Van de week heb ik nog in een sollicitatiegesprek moeten uitleggen hoe ik de baan dacht te gaan combineren met mijn taak als moeder…

  Antwoord
 3. Franciska Moors

  Dank je Vreneli, ja, ik denk dat we mensen/mannen in onze omgeving mogen helpen inzien, en helpen nadenken, waar hun “joviaal grappige” reactie vandaan komt, en wat het effect is. Dus ja in zo’n situatie, ik zeg er iets van, graag met een fijne combinatie van humor en scherpte. In mijn beleving zijn het vaak Pavlov reacties, en niemand is perfect, maar ik help graag aan een impuls om te veranderen “for the good of the whole”. Via bewustwording. Doe ik voor mezelf ook :). Dank voor jouw energie en activiteiten om vrouwen (en mannen!) te helpen bewust te worden waar onzekerheid o.m. getriggered wordt, en hoe we daar anders mee om kunnen gaan.

  Antwoord
 4. Patricia van Bockel Perdu

  Ik werk deels in een mannenwereld en dan ook op de werkvloer, voor zover doe ik niet onder aan mijn collega;s en werk hard genoeg.
  Het doet mij denken aan een uitspraak van een inmiddels overleden jonge Ambulance verpleegkundige een man dus die ooit tegen een van zijn meerdere rustig en bedeesd zei: Eikels groeien niet alleen aan een boom.
  Ik denk door te doen waar je goed in bent en met veel plezier te werken, dit je als mens een fijne uitstraling geeft ongeacht man of vrouw.
  Respect is niet gerelateerd aan man of vrouw zijn maar heeft te maken met een stuk opvoeding. Een functie of benoeming krijg je niet omdat je vrouw bent maar omdat je dat waard bent. Geplaatste opmerkingen van zowel mannen en vrouwen is vaak een afspiegeling van hun eigen onkunde waardoor men ongepast gedrag toont. Inmiddels weten we ook dat successen in Nederland niet groots gevierd worden omdat men, zodra je boven het maaiveld uitsteekt je kop eraf vliegt. Respect begint bij jezelf en die geef je aan je medemens en je gunt iemand zijn succes ongeacht man of vrouw. Door mijn nominatie in 2012 als vrouwelijke ZZP-er waren de opmerkingen van mijn vrouwelijke medegenoten niet van de lucht maar had de man die opmerking geplaatst was het toch uitgemeten. Stroop de mouwen op en ga werken en laat zien wie je bent en wat je waard bent is mijn motto.

  Antwoord
 5. Nelly de Kinkelder

  Hoi Vreneli,
  Wat je schrijft klopt helemaal. Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw in haar leven hiermee te maken krijgt. Mannen hebben namelijk hun eigen voorwaarden waaraan in hun ogen iedereen, dus ook vrouwen aan moeten voldoen. Zij denken in dat ene hokje. Mannen meten onder elkaar constant de maat. Als je afwijkt van hun normen tel je gewoon niet mee. Dit geldt ook voor mensen die homo zijn of van een ander ras als de blanke man. Alles wat geen man is, is in hun ogen onbekend en laten ze liever links liggen.

  Je ziet het al bij jonge kinderen op de basisschool. Meisjes-jongens spelen met jongens en meisjes, maar als jongens op een bepaalde leeftijd (richting pubertijd) gaan, willen ze alleen met jongens spelen en worden meisjes in eens raar, eng en buitengesloten. Lang verhaal kort. Ik denk dat je als vrouw jouw eigen plan moet trekken. Doen waar je goed in bent en wat jij wilt. We hebben nu een keuze. Vroeger hadden we deze niet. Laten we deze vrijheid 100% benutten en onze eigen koers blijven varen.

  Antwoord
 6. Marieke Vierboom

  Alles wat je aandacht geeft groeit, ik zou zeggen negeren die opmerkingen en gewoon aan de slag, zien ze vanzelf hoe bekwaam en professioneel je bent.

  Antwoord
 7. de Redactie

  In de mailbox van Vreneli:
  Hallo Vreneli,

  Leuk stuk, en erg herkenbaar.
  Ik zit al jaren in een mannenwereld, meer dan 20 jaar.
  Inmiddels ben ik 52 jaar, getrouwd, moeder van 3 kinderen en altijd fulltime gewerkt.

  In de loop der jaren leer je jezelf steeds beter kennen.
  20 jaar geleden zou ik me zeer aangevallen voelen, maar niks gezegd hebben.
  10 jaar geleden zou ik me hetzelfde gevoeld hebben, maar nu als een bos vlooien gereageerd hebben.
  Met als resultaat dat je na afloop een nog rotter gevoel hebt, maar wel je boosheid hebt kunnen uiten.

  Nu probeer ik het dicht bij mezelf te houden en meer te vragen naar het waarom achter die opmerking.
  En steeds doorvragen, vooral open vragen blijven stellen (erg moeilijk som):

  Hoe komt het dat je er zo tegenaan kijkt?
  Waar is je opmerking op gebaseerd?
  En zo voort.

  En op zo’n manier proberen duidelijk te maken dat ik het niet prettig vind, dit soort opmerkingen.
  Ook zelfs uitspreken naar de ander toe: ik vind je opmerking niet leuk om te horen.
  Zeker als de ander niet kan uitleggen waar zijn opmerking op gebaseerd is.

  Eigenlijk probeer ik heel voorzichtig hem een rotgevoel te geven….. (hihi)

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!