Select Page

Baas over eigen perfectionisme

Baas over eigen perfectionisme

Mensen worden steeds perfectionistischer en dat kan voor psychische ellende zorgen. Hoe komt dat, wat zijn de gevolgen en hoe kan je minder perfectionistisch zijn?

Volgens Jaap van der Stel, lector geestelijke gezondheid aan de Leidse Hogeschool, is perfectionisme het beter willen zijn in iets dan je momenteel bent. Volgens hem komt perfectionisme voort uit concurreren met de hele wereld.

“De nieuwe generatie stelt enorm hoge eisen aan zichzelf. Het is maar de vraag of ze daar met elkaar voldoende aan kunnen voldoen. Als dat niet lukt, leidt het tot een hoop ellende.”

Sociale media als boosdoener
Van der Stel noemt sociale media als de grote boosdoener. Doordat mensen hun eigen leven continu met anderen vergelijken ontstaat er een vorm van faalangst, je doet het nooit goed genoeg in vergelijking met de ander. Volgens Van der Stel laten de zogezegd geslaagde mensen op Instagram en Facebook alleen maar de mooie kanten van het leven zien, terwijl zij – in het echte leven – evengoed moeilijkheden ervaren. Jezelf vergelijken met het vertekende beeld van de ander; daar kan perfectionisme uit voortkomen.

Negatieve gevolgen
Perfectionisten lopen het risico om vroegtijdig uit te vallen, angstverschijnselen of een burn-out te krijgen en onwaardigheidsgevoelens te ontwikkelen. Dat geldt voor de volwassenen. Van der Stel waarschuwt echter ook voor kinderen op de lagere school die al burn-out verschijnselen kunnen ontwikkelen, zoals angst of bedplassen. Ouders zijn vaak te beschermend, “daardoor leert het kind onvoldoende om met tegenslagen om te gaan.”

Baas over eigen perfectionisme
Hoe kun je dan minder perfectionistisch zijn en zo het risico op o.a. burn-out verminderen? “Kijk naar jezelf alsof je een vreemde bent. Dat is een voorwaarde voor zelfregulatie,” zegt Van der Stel. Daarbij vindt hij het belangrijk dat je aardig voor jezelf bent. Door hoge eisen aan jezelf te stellen, leg je jezelf een straf op. “Wil die vreemde zo verder leven of veranderen? Dat kan betekenen dat je internet loslaat, Facebook afzet en gaat leven naar je kernwaarden.”

 

Klik hier voor het volledige artikel en het interview met Jaap van der Stel op BNR Radio.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!