Selecteer pagina

Alles wat je moet weten over het Noorse vrouwenquotum

Alles wat je moet weten over het Noorse vrouwenquotum

Het Noorse vrouwenquotum is al sinds 2003 in werking. Wat kunnen we ervan leren nu ook in Nederland het vrouwenquotum gaat komen?

In 2003 waren vrouwen in Noorwegen binnen de politiek en de publieke sector goed vertegenwoordigd, maar in het bedrijfsleven was nog 98% van de CEO’s en 94% van de bestuursraden man. Omdat het quotum niet door een linkse, maar door een centraal-democratische partij werd aangedragen werd het breed ondersteund in de politiek, maar binnen het bedrijfsleven werd er flink de hakken in het zand gezet onder het mom van mannendiscriminatie en excuustruzen – net als in Nederland nu.

Het vrouwenquotum van 2003 was niet-bindend; bedrijven die er lak aan hadden, kregen geen sancties opgelegd en het aantal vrouwen groeide dan ook nauwelijks. Daarom werd er in 2006 een niet-vrijblijvend vrouwenquotum ingevoerd: alle beursgenoteerde bedrijven moesten voor 40% uit vrouwen bestaan, anders konden ze opdoeken. En dat is gelukt. Omdat bedrijven niet meer uit hun eigen netwerk konden putten, werde ze gedwongen om getalenteerde en hoger opgeleide vrouwen te zoeken via andere wegen. Toch is het quotum geen onverdeeld succes geweest: de loonkloof is gebleven en slechts een klein percentage van de 40% vrouwen is ook daadwerkelijk doorgestoten naar topposities. Het ouwejongensnetwerk is dus nog steeds niet doorbroken.

Lees hier het hele artikel.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!