Select Page

Alles wat je moet weten over het Noorse vrouwenquotum

Alles wat je moet weten over het Noorse vrouwenquotum

Het Noorse vrouwenquotum is al sinds 2003 in werking. Wat kunnen we ervan leren nu ook in Nederland het vrouwenquotum gaat komen?

In 2003 waren vrouwen in Noorwegen binnen de politiek en de publieke sector goed vertegenwoordigd, maar in het bedrijfsleven was nog 98% van de CEO’s en 94% van de bestuursraden man. Omdat het quotum niet door een linkse, maar door een centraal-democratische partij werd aangedragen werd het breed ondersteund in de politiek, maar binnen het bedrijfsleven werd er flink de hakken in het zand gezet onder het mom van mannendiscriminatie en excuustruzen – net als in Nederland nu.

Het vrouwenquotum van 2003 was niet-bindend; bedrijven die er lak aan hadden, kregen geen sancties opgelegd en het aantal vrouwen groeide dan ook nauwelijks. Daarom werd er in 2006 een niet-vrijblijvend vrouwenquotum ingevoerd: alle beursgenoteerde bedrijven moesten voor 40% uit vrouwen bestaan, anders konden ze opdoeken. En dat is gelukt. Omdat bedrijven niet meer uit hun eigen netwerk konden putten, werde ze gedwongen om getalenteerde en hoger opgeleide vrouwen te zoeken via andere wegen. Toch is het quotum geen onverdeeld succes geweest: de loonkloof is gebleven en slechts een klein percentage van de 40% vrouwen is ook daadwerkelijk doorgestoten naar topposities. Het ouwejongensnetwerk is dus nog steeds niet doorbroken.

Lees hier het hele artikel.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Organiseer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Zijbalk ad

Laatste posts over vrouw en werk

Loopbaan tips & Coach cases

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!