Advocaten (bijna 50% vrouw) zeggen meer uren te maken dan wet toelaat: tot 120 uur per week

Advocaten (bijna 50% vrouw) zeggen meer uren te maken dan wet toelaat: tot 120 uur per week

Advocaten werken te hard. Maar liefst drie op de vier zeggen meer uren te maken dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit een enquête die BNR hield onder bijna 140 advocaten.

De Arbeidstijdenwet stelt strikte grenzen aan de werkweek, maar volgens de meeste bevraagde advocaten houden hun kantoren zich daar niet aan. Meer dan zestig uur per week mag nooit, maar van de junior en senior advocaten die de vragenlijst invulden zegt 73 procent die norm weleens te overschrijden. (Partners waren uitgesloten van dit onderzoek.)

Een op de vijf advocaten haalt weleens de tachtig uur. Twee tikten in een extreme week zelfs meer dan honderd uur per week aan. Twee op de drie advocaten werken structureel meer dan 48 uur per week. Ook dat is wettelijk verboden.

Lange uren worden geassocieerd met een scala aan negatieve gevolgen. ‘Je ziet dat mensen het risico lopen om overspannen te worden, burn-outs te krijgen, of medische klachten te ontwikkelen’,

Lees en beluister het hele onderzoek op BNR >

.

“BURN-OUT VAN ADVOCATEN: OORZAAK IS BELEID WERKGEVERS”

Check ook deze blog van uit de praktijk van een SheConsult Coach >

 

Vrouwen in de advocatuur


Van de 1.064 partners die werken bij de top 50-kantoren, zijn er per 1 januari 2022 244 vrouw, oftewel 22,9%. Dit is een zeer bescheiden stijging ten opzichte van een jaar geleden; toen was het aandeel vrouwelijke partners 21,9%. Bij elf kantoren bestaat de partnergroep voor 30% of meer uit vrouwen.

Dit alles blijkt uit de nieuwe Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2022. Net als vorig jaar is Eversheds Sutherland het kantoor met procentueel veruit de meeste vrouwelijke partners: zes van de dertien, oftewel 46,2%. Hierbij moet wel aangetekend worden dat het kantoor volgens de vorige Stand nog twee mannelijke partners meer had. Het kantoor gaf vorig jaar een uitgebreid interview aan Advocatie over ‘diversiteit als norm’.

Leest meer op Advocatie >

 

Over de auteur

Linda de Vries

Linda de Vries (pseudoniem) schrijft af en toe voor SheNews vanuit een grote betrokkenheid met het thema gendergelijkheid op het werk.

Check it Out

The form you have selected does not exist.

The form you have selected does not exist.

The form you have selected does not exist.

The form you have selected does not exist.