Selecteer pagina

Acute stress maakt minder gevoelig voor feedback

Acute stress maakt minder gevoelig voor feedback

Acute stress beïnvloedt de manier waarop wij feedback verwerken. Stella Banis toonde met haar collega’s Linda Geerligs en Monicque Lorist aan dat er in de stress-conditie minder hersenactiviteit als reactie op feedback (theta power) volgde dan in de conditie waar geen stress werd opgewekt. Vóórdat er feedback werd gegeven was er nog geen verschil in theta power tussen de “stress-groep” en controlegroep. Er werd pas een verschil in deze hersenactiviteit gevonden in reactie op feedback, waarbij de “stress-groep” dus minder gevoelig was dan de controlegroep. Dit betekent dat mensen die acute stress ervaren, minder aandacht hebben voor relevante informatie over hun prestaties. Deze effecten werden voor zowel mannen als vrouwen gevonden.

Beloning
Daarbij bevestigden Banis en collega’s eerder onderzoek waarin gesteld wordt dat je door stress niet alleen minder gevoelig wordt voor feedback, je wordt ook slechter in het aanpassen van je gedrag naar aanleiding van die (positieve of negatieve) feedback. Bovendien vermindert stress beloningsgerelateerde activatie in de hersenen, zo raak je minder gemotiveerd om beloningen (zoals een compliment of een bonus op je werk) te behalen.

Status quo
Wat wel verschilde tussen mannen en vrouwen, was de beta power. Bij deze vorm van hersenactiviteit wordt aangenomen dat het de neiging geeft om de status quo te behouden. Hoewel vrouwen aan het begin (baseline level) meer beta power hadden dan mannen, ervaarden mannen in de stress-conditie een grotere toename in beta power als reactie op feedback dan vrouwen. Het lijkt er dus op dat vrouwen van nature meer geneigd zijn de status quo te behouden, maar dat dit bij mannen meer toeneemt als ze stress ervaren en dan feedback krijgen. Het sekseverschil in beta power zou een verband kunnen hebben met het verschil in stressgerelateerde stoornissen tussen mannen en vrouwen (mannen zijn bijv. vaker verslaafd, vrouwen vaker angstig).

Niet handig dus, die acute stress. Neem eens even de tijd voor deze vraag: waar krijg jij acute stress van op je werk? Bespreek met een collega of je leidinggevende – of bedenk zelf – wat je gaat doen om die acute stress te verminderen. Dan komt feedback beter aan en kun je er ook beter naar handelen!

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Gezondheid & Co en klik hier voor het wetenschappelijke onderzoek van Banis, Geerligs en Lorist (2014).

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

InCompany Corona Coaching

Corona coaching incompany

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!