Select Page

8 manieren waarop jij je tijd verspilt (en hoe het beter kan)

8 manieren waarop jij je tijd verspilt (en hoe het beter kan)

Tijd en energie: we hebben het zo nodig, maar gaan er niet slim mee om. Waar verdoen we onze tijd en energie dan aan? En hoe veranderen we dat? Lolly Daskal, spreker en schrijver, merkte hierin – na tientallen jaren coaching van leiders – een patroon op.
In een column op Inc.com beschrijft ze de 8 meest voorkomende manieren hoe leiders hun tijd en energie verspillen, gelukkig ook voorzien van advies.

#1. Afgeleid zijn
Als je als leider veel verantwoordelijkheden en taken hebt, is het makkelijk om afgeleid te raken. Niemand kan altijd 100% gefocust zijn, maar afleiding kan een blokkade vormen voor het afronden van taken. Beperk afleiding door mindful je tijd en werkplek in te richten, door voorbereid aan het werk te gaan. Wat moet er écht gedaan worden? Bedenk strategieën om beter te concentreren op je werk en de kans op afleiding te verkleinen.

#2. Gemaakte keuzes betwijfelen
Een slechte gewoonte waar een leider in terug kan vallen is opnieuw twijfelen aan zichzelf. Blijven bij een besluit is vaak moeilijker dan het maken ervan, maar besluiteloosheid kost veel tijd en energie van je team en jezelf. Stel een duidelijk en doelgericht beslisproces op, met ruimte voor inspraak van anderen wanneer je dat nodig hebt. Vertrouw ook op je eigen kennis en intuïtie.

#3. Aandacht voor negatievelingen
Feedback is waardevol: het is goed om ernaar te vragen en te luisteren. Maar sommige mensen willen je niet ondersteunen en zijn kritisch en negatief. Haal de negativiteit uit hun feedback en kijk of je er toch wat van kan leren. Blijf je wel focussen op je doelen, plannen en huidige taken.

#4. Blinde vlekken
Leiders hebben – net als iedereen – blinde vlekken. Maar als anderen je daar niet op mogen wijzen, sluit je je af voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Helaas wordt deze neiging groter naarmate we ouder worden. Als je een effectieve leider wil zijn, moet je je bewust zijn van die blinde vlekken en openstaan voor andere perspectieven. Denk eens na over hoe jij je horizon kan verbreden, doe eens een training of activiteit die je anders nooit zou doen.

#5. Iedereen blij maken
Een valkuil voor leiders is iedereen blij willen maken. Dat kan gewoonweg niet bij elke beslissing, accepteer dat. Jouw rol als leider is het overzicht bewaren en beslissen wat over het algemeen een goed besluit is.

#6. Piekeren over fouten
Altijd foutloos werken kan niet, het is onvermijdelijk dat jij en je teamleden soms een fout maken. Maar daarover piekeren helpt je niet verder, het maakt je alleen maar moe. Ga juist oplossingsgericht te werk: hoe kan je de fout recht zetten? Door een goede planning en een positieve insteek kan je fouten minimaliseren en er rustig en effectief mee omgaan.

#7. Chaotisch zijn
Veel leiders voelen zich overweldigd, omdat ze goede organisatievaardigheden missen. In een wereld vol met afleidingen, waar alles zo snel mogelijk moet, lijkt het haast onmogelijk om je concentratie vast te houden en alles goed te organiseren. Maar als je ruimte maakt in je hoofd en op je werkplek en goede gewoontes creëert, lukt dat organiseren wel. Met werk en toewijding kun je van die chaos een goed georganiseerd geheel maken: dat helpt je om effectiever te werken.

#8. Niet delegeren
Als leider moet je nu eenmaal delegeren, maar dat kan lastig zijn. Delegeren lukt alleen als je erop durft te vertrouwen dat anderen hun werk doen en als leider móét je wel. Al lijkt het op de korte termijn makkelijker om de taak gewoon zelf te doen, door te delegeren help je mensen te ontwikkelen en te groeien. En het geeft jou weer waardevolle tijd en energie terug.

Iedereen heeft zo z’n slechte gewoontes en blinde vlekken. Het is niet makkelijk om dat te veranderen, maar wél heel waardevol. Maak time management je prioriteit en blijf er je best voor doen, zo haal je het meeste uit je dag en word je succesvoller. Daar zal iedereen – jij en je team – de vruchten van plukken!

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van MT

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!