Select Page

8 manieren om respect te verkrijgen op de werkvloer

8 manieren om respect te verkrijgen op de werkvloer

Forbes, een internationale media-organisatie die zich onder andere richt op business en leiderschap, schreef over 7 manieren om respect te verkrijgen op de werkvloer. Wat je positie ook is. Vreneli Stadelmaier voegt daar nog een achtste aan toe.
Je hebt de kans om je te gedragen als leider, wat je omstandigheden ook zijn. Als je je als leider gedraagt, verkrijg je het respect dat je nodig hebt om je carrière verder te ontwikkelen. Zo verkrijg je respect op het werk:

#1. Luister. Leiders luisteren, want daardoor kun je begrijpen. Als mensen het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt en zich begrepen voelen, zullen ze je respecteren.

#2. Stel vragen. Leiders stellen vragen om informatie in te winnen. Het is een teken van interesse, niet van domheid. Vraag naar projecten waar mensen mee bezig zijn of hoe het vandaag gaat. Interesse tonen in anderen roept respect op.

#3. Maak oogcontact. Kijk de ander aan als je spreekt of luistert. Laat je niet afleiden door je telefoon of door iets anders en richt je aandacht op degene met wie je praat. Zorg dat die persoon zich gewaardeerd voelt, dan zal hij of zij je respecteren.

#4. Spreek een op een. Zorg voor veel een-op-eengesprekken. De tijd voor of na een meeting is daar vaak ideaal voor. Geef mensen de mogelijkheid om hun perspectief, problemen en zorgen met je te delen. Dat zullen ze waarderen.

#5. Wees respectvol naar mensen zonder macht. Iedereen verdient het om respectvol behandeld te worden, of je nou CEO bent of receptionist. Leiders horen leiding te geven aan iedereen, niet aan een select groepje. Als jij gerespecteerd wilt worden, moet je anderen ook respecteren.

#6. Raak mensen aan. Nee, niet op een ongepaste manier. Maar geef iemand een hand, of raak iemands schouder of arm even aan wanneer je iemand groet of feliciteert. Aanraken is een manier om een diepere verbinding te benadrukken en te ontwikkelen. Het is geen teken van dominantie, maar van connectie.

#7. Lach. Om respect te verkrijgen, hoef je niet altijd serieus te zijn. (Glim)lachen herinnert mensen eraan dat je gewoon mens bent. Het is geen teken van zwakte, maar zorgt ervoor dat mensen zich comfortabel bij je voelen.

#8. Verkondig duidelijk je mening. De connectie zoeken en respectvol zijn naar anderen is belangrijk, maar het is ook van belang dat jij een overtuigend verhaal hebt. Durf je mening stelliger te formuleren dan “ik denk dat…” of “zou het zo kunnen zijn dat…”, maar ga eens voor “het is zo dat…”

 

Lees het oorspronkelijke artikel van Forbes hier

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!