Select Page

7 kenmerken van productieve mensen

7 kenmerken van productieve mensen

In elke sector en elke rol zijn ze er: productieve mensen. Hoe krijgen ze het voor elkaar? Die collega’s die veel meer producten verkopen in dezelfde tijd, of teamleden die netjes om 5 uur naar huis gaan maar wel meer gedaan krijgen? Verschillen tussen de meest productieve mensen en de rest zijn groot, heel groot. Onderzoek van Michael Mankins, Alan Bird en James Root illustreert dat. De beste software engineer bij Apple is minstens 9 keer zo productief als de gemiddelde software engineer bij andere technologische bedrijven, de beste transplant surgeon bij een goede medische kliniek heeft minstens 6 keer zo vaak succes dan de gemiddelde transplant surgeon en de beste verkoper bij warenhuis Nordstrom verkoopt minstens 8 keer zoveel als de gemiddelde verkoper bij andere warenhuizen. Mankins en zijn collega’s schatten in dat de beste presteerders ongeveer 4 keer zo productief zijn als gemiddelde presteerders. Dat geldt voor elke industrie, regio en type organisatie die zij onderzochten.

Jack Zenger en Joseph Folkman deden onderzoek waar 7000 mensen gescoord werden op productiviteit en 48 specifieke gedragingen bij hun manager, peers, ondergeschikten en anderen. De 10% meest productieve mensen werden verder onderzocht. Hoe gedragen zij zich zoal?

#1. Uitdagende doelen stellen
Denk is aan je laatste vrije dag. Wilde je wat dingen doen rondom je huis of appartement? Misschien deed je wat kleine taakjes om daarna weer afgeleid te worden door een serie of je telefoon. Of je koos voor een groot project en was verbaasd over hoeveel je gedaan kreeg in een dag.

Zo’n groot, uitdagend project spoort je aan om gefocust aan de slag te gaan. Zenger en Folkman toonden aan dat de meest productieve mensen een gewoonte hebben gemaakt van het stellen van uitdagende doelen.

#2. Consistent zijn
Er zijn van die mensen die goed kunnen plannen en super steady productief zijn. Als zij zeggen dat ze morgen iets af hebben, houden ze zich daar ook aan. Die betrouwbaarheid, het consistent kunnen leveren van resultaten, is volgens Zenger en Folkman ook zo’n productieve eigenschap.

#3. De kennis en technische expertise hebben
Zonder kennis en expertise gaat het allemaal een stuk trager. Als je weet wat je aan het doen bent, kan je zowel kwaliteit als kwantiteit leveren. De productiefste professionals in Zenger en Folkmans studie aarzelden niet om hulp te vragen als ze dat nodig hadden… maar ze hadden dat niet vaak nodig. Daarnaast bleven ze hun expertise vergroten door zich te blijven ontwikkelen, ook dat hielp hen om snel én goed te werken.

#4. Resultaatgericht zijn
De meeste mensen willen wel verantwoordelijkheid om doelen te halen en op een redelijk tempo werken om de verwachte resultaten te behalen. Een stuk zeldzamer zijn de mensen die het heel leuk vinden om resultaten eerder en beter te behalen. Die het heerlijk vinden om weer iets van hun to-do lijstje af te strepen. Ze willen beter zijn dan collega’s én ze willen zichzelf verbeteren.

#5. Anticiperen op problemen en ze oplossen
De meest productieve mensen zijn goed in problemen oplossen. Dat niet alleen, ze kijken ook vooruit. Door te bedenken welke doelen ze willen behalen identificeren ze ook eventuele obstakels, waardoor ze niet alleen oplossingen bedenken als reactie op een probleem maar ook voordat het probleem is ontstaan.

#6. Initiatief nemen
Een goed begin is het halve werk, productieve mensen snappen dat. Ze wachten niet tot iemand zegt dat ze moeten starten en vragen liever om vergeving dan om toestemming. Soms brengt dat problemen met zich mee, maar hun managers klagen bijna nooit: de resultaten pleiten doorgaans voor hen.

#7. Samen werken
De meeste organisaties van nu zijn complex, wat samenwerking nodig maakt. De productiefste mensen waren hier goed in volgens Zenger en Folkman, het zijn teamplayers. Ze waren weinig tijd kwijt aan het oplossen van wissewasjes of conflicten met anderen, omdat ze die in de eerste plaats al niet hadden veroorzaakt.

Hoe productief beschouw jij jezelf op een schaal van 1 tot 10? Aan welke van deze 7 punten kun je meer aandacht geven om je productiviteit verder te verbeteren? Want die geweldig productieve mensen aan het begin van dit artikel, hebben zichzelf gewoon skills eigen gemaakt. Dat kun jij ook!

 

Lees het oorspronkelijke artikel van Harvard Business Review hier en van MT hier.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!