500 vrouwen met menstruatieverlof, ze moeten de uren wel inhalen

500 vrouwen met menstruatieverlof, ze moeten de uren wel inhalen

Vrouwen in het noorden van Spanje kunnen voor het eerst vrij krijgen als ze menstrueren. Het verlof geldt voor ambtenaren in de gemeente Girona. Vijfhonderd van hen krijgen voortaan tot acht uur vrij tijdens hun menstruatie. De niet gewerkte uren moeten wel worden ingehaald, iets wat de ambtenarenbonden liever niet hadden. Die wilden dat de mensen om wie het gaat tot twee dagen vrij zouden krijgen. Later werd die eis afgezwakt.

“Er was een flink taboe om dit te bespreken en in een lokale wet vast te leggen”, zegt de plaatselijke wethouder Àngels Planas. Ze is tevreden over de regeling, uiteindelijk gingen de bonden en alle partijen in de gemeenteraad akkoord. Sommigen moesten wel een drempel over. “Lang niet alle vrouwen vinden het fijn om over hun menstruatie te praten. Soms schamen ze zich. We zagen dat ambtenaren vakantiedagen opnamen wanneer ze door hun menstruatie niet konden werken.”

Lees het hele artikel van Rop Zoutberg op NOS

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

INCOMPANY TRAINING
.

Check it Out