Select Page

5 tips voor het ontwikkelen van je eigen leiderschap

5 tips voor het ontwikkelen van je eigen leiderschap

De steeds vaker opkomende zelfsturende teams maken dat managers langzaamaan verdwijnen. We bepalen zelf onze werkwijze, taken en doelen. Iedereen wordt leider, dus het wordt tijd om je eigen leiderschap te ontwikkelen!

Joël Aerts, schrijver van het boek ‘Ontwikkel je leiderschap’, ziet ook dat leiderschap meer iets van iedereen wordt: “In de praktijk zie je niet dat management verdwijnt, maar eerder verschuift van de manager naar de medewerkers”, vertelt Joël Aerts.

Aerts spreekt en schrijft over leiderschap en leiderschapsontwikkeling en is daarnaast organisatieadviseur. “Vroeger hadden de managers het voor het zeggen. Nu moeten we leidinggeven aan onszelf.” Hierbij Aerts’ 5 beste tips over hoe je dat doet:

#1. Leer jezelf kennen
Leiderschap is altijd persoonlijk. Kijk niet naar de grote leiders in de wereld, maar leer jezelf kennen. Stel jezelf vragen als: wat motiveert mij, waarom doe ik wat ik doe en waar geloof ik echt in? Wat zijn mijn waarden? En staan mijn keuzes in lijn met mijn waarden?

#2. Ontwikkel je sterke punten en werk aan je fatale gebreken
Niemand is overal goed in. Ook de beste leiders excelleren slechts op enkele gebieden. Zoals beslissingen nemen, richting bepalen of mensen inspireren. Naast dat je focus vooral moet liggen op je sterke punten, moet je ook aandacht hebben voor je fatale gebreken. Gebieden waar je erg slecht in bent, maar die wel relevant zijn voor je werk. Het probleem van fatale gebreken is dat mensen zo gefrustreerd raken dat ze je sterke punten niet meer waarderen. Begin dus met het werken aan die gebreken.

#3. Vraag om feedback en advies
Vraag mensen gericht om feedback. Niet achteraf, want dan krijg je vaak een positief algemeen antwoord waar je niks van leert. Als Aerts een presentatie doet, vraagt hij bijvoorbeeld vooraf of mensen willen letten op zijn intro en op de manier hoe het publiek reageert. Dat maakt de feedback gerichter en dus bruikbaarder.

#4. Kies die lastige opdracht
Van uitdagende opdrachten, moeilijke situaties en confrontaties met jezelf leer je. Als je de stap van medewerker naar projectleider gaat maken, heb je nieuwe vaardigheden nodig. Je moet taken delegeren, overzicht houden en je moet de collega’s waar je altijd gezellig mee luncht nu aansturen en aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Zo leer je. En fouten maken hoort daarbij. Een goede tip is om je doel te verleggen van presteren naar leren. Het gaat niet om wel of geen succes, het gaat erom of je actief aan het leren bent. Wie zich richt op leren, gaat vanzelf presteren.

#5. Reflecteer
Stel: je hebt een mailing verstuurd, maar daar is weinig respons op gekomen. Ligt het dan aan het tijdstip, het aanbod in de mail of het format? Of ligt het dieper: dat de doelgroep die deze mail heeft ontvangen heeft, geen behoefte heeft aan het product? We zijn allemaal zo druk dat we nog amper de tijd nemen om te reflecteren. En juist het reflecteren op ervaringen zorgt ervoor dat deze ervaringen worden omgezet in nieuwe inzichten en vaardigheden. Dus als er de volgende keer iets mis gaat, probeer het dan eens te bekijken als buitenstaander. Wat zie je, wat hoor je? En welke conclusies kun je daaruit trekken?

 

Klik hier voor het volledige artikel van het AD

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!