Select Page

5 tips voor de volgende stap op de carrièreladder

5 tips voor de volgende stap op de carrièreladder

Als je maar hard genoeg werkt en goed je best doet, dan komt die promotie vanzelf wel… Toch? Je raadt het antwoord al: Nee, een promotie komt niet vanzelf. Natuurlijk is het belangrijk om inhoudelijke kennis te hebben en een kei te zijn in je werk, maar in de praktijk blijkt dat het nuttiger is om je bewust met jouw loopbaanstap bezig te houden. MT.nl geeft je vijf handige tips voor de volgende stap in je loopbaan.
Tip 1: Neem het heft in eigen hand
Het kan heel goed zo zijn dat je ergens begint met de volgende stap alvast in je achterhoofd. Als teamlid wil je waarschijnlijk wel teamleider worden en als teamleider word je later manager. Maar de eerst volgende “logische” stap is misschien wel helemaal niet zo logisch. Met je carrière bezig zijn, begint met het onderzoeken van jouw eigen drijfveren. Wat motiveert jou? Wat past er bij jouw kwaliteiten? In plaats van te wachten tot de weg naar het volgende niveau vrij is, kun je zelf het initiatief nemen. Wanneer jij weet waar jij goed in bent en wat jou de motivatie geeft om te werken, kun je gefocust zoeken naar het werk wat bij je past. En waarschijnlijk presteer je nog beter in die functie ook.
Je loopbaan is een project. Jouw project. Een goede introspectie kan jou hierbij een stap verder helpen.

Tip 2: Vind een mentor
Een mentor of coach kan je waardevol loopbaanadvies geven en helpt bij jouw reflectieproces. Het moet dan in gesprekken niet alleen gaan over waar jij allemaal goed in bent – het moet ook gaan over ontwikkeling. Hoe kun je nóg beter worden? Een ongemakkelijke vraag moet daarbij ook kunnen.

Tip 3: Ga terug de schoolbanken in
Oké, je hoeft niet direct iedere dag weer de hele dag colleges te gaan volgen. Maar wist je dat opleidingen een aanloop kunnen zijn voor een nieuwe sprong: een promotie of nieuwe baan? Je doet niet alleen nieuwe kennis op maar je breidt ook je netwerk uit als je een opleiding volgt. Diploma’s worden ook steeds belangrijker bij promoties.
Bespreek wel je opleidingsplannen met je leidinggevende. Zo kun je samen naar oplossingen zoeken voor de tijdsbelasting van de studie. Werkgevers zien daarnaast graag dat hun werknemers ambitie tonen door zichzelf verder te ontwikkelen met een opleiding – met name langere, werkgerelateerde opleidingen doen het goed als je promotie wilt maken.

Tip 4: Zoek de “pijn” van het bedrijf
Initiatief nemen wordt vaak gewaardeerd – maar het moet wel een initiatief zijn waar je werkgever iets aan heeft. Met initiatieven kun je je collega’s en je baas nog wel eens per ongeluk passeren. Maar als jij weet waar het management mee zit en jouw idee hier op aansluit, zal je initiatief vast en zeker worden gesteund.

Tip 5: Help een ander
Als je het leuk vindt om je collega’s te helpen: doe dat dan. Als je alleen met je eigen loopbaan bezig bent, maar je misschien een onsympathieke indruk. Door een helpende hand te bieden val je juist op een positieve manier op. Het klinkt misschien gek, maar door een ander te helpen, help je eigenlijk ook jezelf. Een win-win situatie dus.

Lees hier het artikel: 5 tips om de volgende carrièrestap te maken van MT.nl

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!