Select Page

5 tips om je kinderen genderbewust op te voeden

5 tips om je kinderen genderbewust op te voeden

Het begint al bij de opvoeding: het denken in stereotypes. Dit gebeurt vaak onbewust, maar toch draagt het bij aan de manier waarop jouw kind opgroeit. Als je echt wil dat je kind zelf bepaalt wie hij of zij is zonder dit op enige manier te beïnvloeden, moet je je bewust zijn van die onderbewuste stereotypes volgens Judi Mesman, hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling (Universiteit Leiden). Daarom geeft zij 5 tips om je bewust te worden van de stereotypes:

 1. Laat meisjes met raceauto’s spelen en jongens met barbie’s
  Waarschijnlijk zal je nu denken: “Dat mag mijn kind allang”. Toch geef je onbewust signalen af die jouw kind een bepaalde richting in duwen. Als Lisa in de speelgoedwinkel naar een brandweerauto neigt, wordt al snel geroepen dat de pop toch ook wel erg leuk is. Dit pikt je kind op.
 2. Koppel emoties los van het geslacht
  Uit een onderzoek is gebleken dat wanneer ouders gezichtsuitdrukkingen te zien kregen van prenten waarbij je niet zag of het een jongen of meisje was, werd dit aan hand van de emoties toch al snel bepaald. Zo was bijvoorbeeld het jongetje boos en het meisje verdrietig. Behandel het drammen om iets in de supermarkt of de woede-uitbarsting hetzelfde wanneer het gaat om hun broer of zus.
 3. Laat je zoon ook een prinses zijn
  Een dochter die verkleed wil gaan als piraat is schattig. Maar zodra Tim in een jurk en oorbellen naar school wil gaan, wordt dit al snel afgeraden. Je wil natuurlijk niet dat je kind gepest wordt. Wat dit betreft worden jongens veel harder afgerekend zodra zij ‘meisjesgedrag’ vertonen. Leer je kinderen juist dat ze zich hier niks van aan moeten trekken en geef hen de ruimte zichzelf te ontwikkelen.
 4. Stop met ‘boys will be boys’
  Meisjes worden aangemoedigd om hun best te doen op school en braaf te luisteren. Wanneer een jongen zich misdraagt op school wordt dit snel afgeschreven op het feit dat het een jongen is en daarmee speels. Zorg ervoor dat jij je zoon ook aanmoedigt om goede cijfers te halen en hard te studeren evenals je dat bij je dochter zou doen.
 5. Geef het goede voorbeeld
  Papa, hang de was op en mama, repareer jij die fiets eens. Zodra jullie als ouders in de klassieke rolpatronen vallen, zijn jouw kinderen geneigd dit ook te doen. Jij bent een rolmodel voor hen en dit gedrag zal hoe dan ook gekopieerd worden. Kleur buiten de klassieke lijntjes.

 

Klik hier om het hele artikel op vrtNWS te lezen.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!