Selecteer pagina

Het 5-stappenplan om slapeloosheid tegen te gaan

Het 5-stappenplan om slapeloosheid tegen te gaan

Slapeloosheid is een ziekte waar veel Nederlanders mee kampen. Het eindeloze draaien, ieder uur van de klok zien en minstens drie keer per nacht wakker worden. Wat is volgens slaapexpert Irma Leijten dé oplossing? Accepteer dat je wakker ligt!

Haar 5-stappenplan is gebaseerd op de methode van The Sleepschool in Londen. In plaats van dat je je slaapproblemen oplost, ga je ze accepteren zodat je ervan loskomt. Amygdala is een van de factoren die bij deze slaapproblemen kan komen kijken. Slapeloosheid versterkt de amygdala in je hersenen. Dit bepaalt of prikkels veilig of onveilig zijn en geeft hier een reactie op als vluchten of vechten. Hierdoor lijken problemen als je ’s nachts wakker ligt vaak tien keer zo erg. Je frontale cortex draagt hier ook aan bij. Dit ‘denkende’ deel van je brein hangt overal een mening of oordeel aan. Hier wil je ’s nachts juist afstand van nemen.

Het 5-stappenplan:

 1. Ontdek
  Wat heeft invloed op het verstoren van jouw slaap? Ga hier na of er patronen zijn die je bij jezelf kan ontdekken. Zit je iets dwars? Ben je altijd bezig met een planning maken voor de volgende dag?
 2. Kies
  Probleem je niet direct al je problemen oplossen. Accepteer ze en laat ze los. ‘Zo verklein je de activiteit van amygdala’, volgens Leijten.
 3. Kom los
  Omarm je vijand. In dit geval slapeloosheid. Op deze manier wordt de lading van het probleem minder zwaar.
 4. Herstel
  De opbouw van slaapurgentie duurt gemiddeld 16 uur. Bepaal hoeveel slaap jij minimaal nodig hebt om je energiek te voelen, bijvoorbeeld door middel van slaapapps. Herstel hiermee je biologische slaapritme.
 5. Leef
  Laat je door je vermoeidheid niet beperken. Je moet je leven niet aanpassen door je slaaptekort. Met dit ongemak komt verandering.

 

Klik hier om het hele artikel op MT.nl te lezen.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redactie bestaat uit diverse redacteuren en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches werkzaam in het hele land. De redactie is bereikbaar via info@sheconsult.nl

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

InCompany Corona Coaching

Corona coaching incompany

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!