Selecteer pagina

5 praktische tips voor het vinden van een goede loopbaancoach.

5 praktische tips voor het vinden van een goede loopbaancoach.

Eerder publiceerden we bij SheNews een artikel over de 10 vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je op zoek gaat naar een loopbaancoach, naar aanleiding van een artikel van NRC.  Bij dezelfde bron lees je nu een artikel met 5 stappen voor het vinden van een goede loopbaancoach. Hierbij wordt het gesprek aan gegaan met met drie experts: Miriam Oude Wolbers, bestuurslid bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches; Judith Semijn, bijzonder hoogleraar loopbaanmanagement aan de OU en Ester Leibbrand, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor loopbaanprofessionals (Noloc). “Iedereen kan coach worden. Zo vind je een goede.” schrijft het NRC.
De 5 tips: 
1. Zoek een coach vóór  je vastloopt
Loopbaancoaching is er niet alleen voor problemen zoals burn-out of conflicten. Het kan ook prima voor carrièreonderhoud. “Het gevaar schuilt in wachten,” zegt Oude Wolbers. “Als je vastloopt in je baan of geen energie meer hebt voor je werk, moet een coach herstelwerkzaamheden verrichten. Dat wil je voor zijn.”
Ook geeft ze aan dat het helemaal niet vreemd is om eens in de twee jaar een loopbaanprofessional op te zoeken. Je kan het dan hebben over grotere thema’s die van invloed zijn op je werk, zoals digitalisering. Je kan ook kiezen voor reflectie op je carrière – bijvoorbeeld als je begint aan een nieuwe baan. : Zo zorg je dat je aan het begin van je nieuwe baan geen eerdere fouten herhaalt.”

2. Bedenk of je wel een coach nodig hebt (of toch iets anders)
Loopbaancoaching is een nuttig hulpmiddel, maar het kent zijn beperkingen. Volgens Judith Semeijn moet een loopbaancoach kunnen bouwen op een bepaald niveau van functioneren. Zodra een probleem je functioneren aantast, kun je waarschijnlijk beter bij een psycholoog terecht. “Een goede coach zal zeggen wat hij wel en niet kan en je eventueel doorverwijzen.”

3. Zoek een coach met een keurmerk
Iedereen kan een bordje in zijn tuin planten met “loopbaancoach” erop en aan de slag gaan met coaching. Loopbaancoach is geen beschermde titel.  Dat betekent niet altijd dat iemand ook geschikt is voor deze functie: daarom hebben verschillende organisaties keurmerken, om te laten zien dat een coach een echte professional is.  Wel hebben verschillende keurmerken verschillende manieren om te toetsen. Ester Leibbrand, voorzitter van beroepsvereniging NOLOC, geeft aan dat er wordt gekeken naar de kwaliteit van de coach. “Een keurmerk laat in ieder geval zien dat de coach een relevante opleiding en werkervaring heeft, aan bijscholing doet, zich houdt aan een gedragscode en klachten goed afhandelt.”

4. Er is niet één juiste methode – denk na over jouw behoeften
Er zijn verschillende methodes voor coaching – afhankelijk van het probleem kunnen dan ook telkens andere manieren beter werken. Als je nog niet goed weet wat je wilt, kun je naar een coach gaan die persoonsgericht werkt. Maar je kan ook praktischer aan de gang gaan, met bijvoorbeeld sollicitatietrainingen of bemiddeling voor het vinden van een nieuwe baan. Een persoonlijke klik en doelgerichte aanpak zijn hierbij het belangrijkst. Hoogleraar Semeijn benoemt ook het werk- en denkniveau van de coach: kijk goed naar of iemand op dat gebied wel bij je past. Zij geeft aan dat het hanteren van één methode zelfs negatief kan uitpakken. “Stelt die persoon jouw vraag en behoefte dan wel centraal?”

5. Stel concrete vragen (aan verschillende coaches) 
Leg je niet vast op een coach zonder een voorgesprek te hebben gehad, zegt Ester Leibbrand. Ze raadt aan altijd rond te kijken bij minstens twee coaches, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Ook vindt ze het belangrijk dat je écht concrete informatie verkrijgt in een eerste gesprek – wat volgens haar bij voorkeur sowieso gratis is. “Hoeveel sessies zijn er nodig, wat gaat me dat opleveren en hoeveel kost het in totaal?” Leibbrand vertelt dat mensen die een coach zoeken niet altijd even kritisch zijn in een intake. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om goed uit te zoeken wat die coach te bieden heeft – bijvoorbeeld het slagingspercentage voor het vinden van een nieuwe baan. Bij vage antwoorden kun je gewoon weer verder zoeken. “Want iedere coach zou antwoord moeten geven op die vragen.”

Lees het originele artikel “Iedereen kan coach worden. Zo vind jij een goede.” van het NRC hier.

Overweeg jij loopbaancoaching? Vreneli, eigenaar van SheConsult en SheNEws is gespecialiseerd in coaching voor hoogopgeleide vrouwen en aangesloten bij de NOLOC, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches. Je kunt informatie over haar, haar technieken en insteek vinden via de site http://sheconsult.nl/ Ook kun je via de site een gratis belafspraak inplannen om kennis te maken.

Over de auteur

de Redactie

SheNews is uitgegroeid tot de grootste Nederlandse kennisbron op het gebied van vrouwen dat niet gaat over liefde, mode, sterren, ziektes en kids. In SheNews brengen we, vanuit de missie (meer vrouwen aan de top), nieuws bij elkaar uit binnen- en buitenland. Aandacht voor commerciële projecten is mogelijk als het past binnen de redactionele formule. SheNews is een initiatief van SheConsult Talent & Loopbaanontwikkeling. De redacteurs van SheNews zijn Liselore van der Zweth, Ruud Lampers, Vréneli Stadelmaier en diverse SheConsult-coaches als gast-redacteur. SheConsult heeft onder meer 17 ervaren loopbaancoaches verspreidt over het hele land.

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoek op onderwerp

K O S T E L O O S

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!