Select Page

Over passieve eitjes en agressieve spermatozoïden

Mascot Illustration Featuring an Egg and Sperm Cell Holding Hand

Mijn studerende dochter van bijna 21 mailt me vanuit Delft het volgende artikel: “The Egg and the Sperm, how science has constructed a romance based on stereotypical male-female roles.” In dit artikel wordt ontleed hoe er gesproken wordt over de voortplanting, en hoe door de wetenschap het mannelijke daarin steeds als superieur wordt afgeschilderd en het vrouwelijke als ondergeschikt, afwachtend en degenererend. Om een voorbeeld te geven, de eicellen zitten heel dom op hun stokje te wachten tot ze oud worden en verschrompelen, slechts ca. 400 komen er in een volwassen leven tot rijping.

De spermacellen daarentegen vernieuwen zich steeds en gaan actief de race in om een eicel te bevruchten, en de agressiefste wint. Nergens wordt gesproken over hoe stupide het is dat miljoenen zaadcellen zich steeds maar weer tegen beter weten in haasten en verdringen. Nee, de eicel, die is pas achterlijk, die laat zich meesleuren de baarmoeder in.

Je zou ook kunnen zeggen dat de eicel zich verplaatst naar de baarmoeder maar dat is natuurlijk veel te actief voor het vrouwelijke, en als je zegt dat die eicel die spermacel naar zich toe trekt, is het helemaal verderfelijk.

En zo nestelt zich in ons onderbewuste het beeld dat vrouwen passief en meegaand zijn, en het mannelijke actief, agressief en superieur.  Ik vond het zeer verhelderend om te lezen, het maakt heel duidelijk hoe belangrijk taal en woordkeuze is.

Zo staat er helemaal onderaan het bericht in het NRC van de nieuwe topvrouw van Shell (hoera!!) Marjan van Loon: “De nieuwe topvrouw van Shell Nederland is getrouwd en heeft twee kinderen”. Lees je dit ook wanneer mannen benoemd worden? Hebben mannen geen kinderen?

Tja, zo kom je nooit van het beeld af dat de eerste verantwoordelijkheid van de vrouw toch de zorg voor man en kinderen is.

Jammer, NRC!

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!