Select Page

3 van de 4 Nederlanders tevreden met nieuwe vaderschapsverlof

3 van de 4 Nederlanders tevreden met nieuwe vaderschapsverlof

Je kind is net geboren, de luiers vliegen je om de oren, de geboortekaartjes zijn nog niet eens verstuurd en je moet alweer aan het werk. Dat moet veranderen als het aan de huidige regering ligt. Minister Koolmees pleit met zijn wetsvoorstel voor 5 dagen betaald vaderschapsverlof in plaats van 2 vanaf 2019. Vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70% doorbetaling van het salaris. Dit verlof moet binnen een halfjaar na de geboorte worden opgenomen.

Hoe denken mannen en vrouwen over het nieuwe vaderschapsverlof? Viking deed een onderzoek onder 1300 mensen (538 vrouwen en 758 mannen) waarin gevraagd werd hoe tevreden ze waren over de nieuwe regeling, maar ook hoe ze het nieuwe verlof gaan gebruiken. Het blijkt dat 50% van de ondervraagde mannen aangeeft de volledige 5 dagen en 5 weken van het vaderschapsverlof op te willen nemen.

Tevreden?
Bijna 3 van de 4 Nederlandse mannen en vrouwen zijn tevreden tot zeer tevreden over het nieuwe vaderschapsverlof. Echter, als ze het vergelijken met andere Europese opties (Finse, Zweedse, Sloveense en het voorstel van de Europese Commissie) kiest 87% van de mannen voor een ander model. Zo geeft een derde de voorkeur aan het Zweedse model waar 16 maanden tussen de partners kan worden verdeeld en een derde verkiest het voorstel van de Europese Commissie, wat tot 4 maanden verlof kan oplopen.

Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum heeft daar wel begrip voor: “Het vaderschapsverlof was met 2 dagen zo miserabel. Men is tevreden want er is eindelijk wat, maar vergeleken met de EU zijn we er nog niet. Daar is alles ruimer. Zeker in Scandinavië, daar hanteren ze in het beleid het gelijkheidsideaal terwijl hier in Nederland het huiselijkheidsideaal voorop blijft staan.”

Prioriteiten
Aan de 1300 participanten werd ook gevraagd hoe belangrijk ze verschillende factoren vinden bij de keuze voor de duur van het verlof. De hoogste prioriteit bleek hechting met de baby te zijn, 92% vond dat belangrijk. Vlak erna komt ondersteuning van de partner, met 90%. Bijna driekwart van de ondervraagden noemde de financiële impact een belangrijke factor en 59% vond de bijdrage van de vader aan het huishouden belangrijk. Slechts een derde noemde het op peil houden van de carrière van de vader een belangrijke factor in de overweging van de duur van het vaderschapsverlof.

Wat betreft de bijdrage van de vader aan het huishouden verschillen mannen en vrouwen sterk: maar 47% van de vrouwen vond dit een belangrijke factor ten opzichte van 68% van de mannen. Als de bijdrage van de vader aan het huishouden toeneemt, biedt dit vrouwen ook weer meer ruimte om aan het werk te gaan. Hier schreven we in een eerder SheNews artikel ook over. Dus wat ons betreft is het zeker een belangrijke factor!

Werken tijdens verlofperiode
Toch vinden mannen het lastig om het werk los te laten tijdens het verlof. Driekwart van de mannen zou tijdens het vaderschapsverlof een vinger aan de pols houden. 40% geeft aan zelfs dagelijkse werkactiviteiten uit te voeren. Slechts 25% van de mannen wil hun werk volledig naast zich neerleggen, tegenover 44% van de vrouwen. Maar 12% van de vrouwen wil zich dagelijks met werk bezig houden tijdens het zwangerschapsverlof.

Ook verschillen mannen en vrouwen in de verwachting van de impact van het verlof op hun carrière. Zo is 74% van de vrouwen bang dat ouderschapsverlof een negatieve invloed op haar loopbaan heeft (zoals minder kans op promotie) tegenover 41% van de mannen.

 

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel van Viking en hier voor het bijbehorende filmpje van de onderzoeksresultaten.

 

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!