Selecteer pagina

11% van alle werkenden zit tegen burn-out aan

11% van alle werkenden zit tegen burn-out aan

Volgens een onderzoek van vakbond CNV onder 2.500 werkenden ervaart een derde een hogere werkdruk dan ooit en zit 11% van de werkenden tegen een burn-out aan door de corona crisis. Zestien procent is uitgeput door de hoge werkdruk als gevolg van de crisis. Bij 21 procent is het ziekteverzuim toegenomen. Dit zijn alarmerende cijfers. En wat het nòg alarmerender maakt is dat 80% van de mensen een burn-out niet ziet aankomen. Dus 11% zegt dat ze er tegen aan zitten, die zien ‘m aankomen, maar er is een nog veel grotere groep die het risico loopt maar het niet ziet. Volgens een artikel in Parool: ‘Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) komt met nog alarmerender cijfers. Uit een ­onderzoek onder 427 werkenden blijkt dat in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’ zouden zijn. 56 procent van de beroepsbevolking dreigt zonder actie binnen een halfjaar uit te vallen. Vorig jaar, toen hetzelfde onderzoek ook werd uitgevoerd, was dat nog 17 procent.’

Corona
De Corona-pandemie vraagt veel van het aanpassingsvermogen van mensen en dat geeft vaak stress. Een hogere werkdruk, thuiswerken waardoor de scheiding tussen privé en werk vervaagt en in veel gevallen ook zorg voor de kinderen, is voor veel werkenden, met name vrouwen, zwaar. Ook onzekerheid of angst voor baanverlies of een heropleving van het virus kan zorgen voor sombere gevoelens en stress.

Vrouwen
Volgens ManagersOnline ervaart eer dan 60 procent van de vrouwen die zijn uitgevallen door stress of burn-out  een groot taboe bij het bespreken van klachten met hun werkgever. Ook geeft een meerderheid van de vrouwen (60 procent) aan dat er niets werd gedaan toen zij de klachten aan hun werkgever kenbaar maakten. Hierdoor komt ondersteuning vaak te laat en is het risico op (langdurig) verzuim groot.
Dit blijkt uit nieuw onderzoek naar stressgerelateerd verzuim onder vrouwen, dat is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van WOMEN Inc. en Aegon.

Werkgevers zijn aan zet
Kortom, hier ligt een taak voor werkgevers, want ook zij hebben belang bij het voorkomen van stressklachten en burn-out. Een van de dingen die als werkgever kunt doen is in gesprek gaan en blijven met je werknemer. En wees bij vrouwen extra alert, zij vallen 1,5 keer vaker uit met burn-out klachten dan mannen.

Zelf stressklachten?
Ben je zelf uitgevallen door stressklachten of heb je het gevoel dat dat gaat gebeuren? Wacht niet langer en schakel een van de gespecialiseerde SheConsult-coaches in. Bij SheConsult is geen wachttijd, je kunt meteen werken aan je herstel of voorkomen dat je verder wegzakt. Bovendien weten deze coaches precies waar jij als vrouw mee te maken hebt en zijn expert op dat gebied. Wacht geen 6 weken op een psycholoog of praktijkondersteuner maar start nu!

Lees hier het artikel in Parool

Lees hier het artikel in ManagersOnline

WomenInc speelt daar mooi op in een met een stappenplan voor werkgevers: Grip op Stress

Ook SheConsult helpt werkgevers een handje met een gratis online mini-workshops Grip op Stress voor Werkgevers. Klik hier voor meer info

 

 

 

Over de auteur

drs. Vreneli Stadelmaier

Stadelmaier studeerde economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde coachopleidingen aan de Academie voor Psychotherapie en in Zijnsoriëntatie. Als bedrijfseconoom werkte zij onder meer bij Wolters Kluwer, Nationale-Nederlanden en de thuiszorg. In de periode 2010-2013 was zij vaste co-host in het programma 'Zaken doen' met bij BNR Nieuwsradio. In 2007 startte Stadelmaier het loopbaancoaching bureau SheConsult. In 2014 schreef zij 'F*ck die Onzekerheid' over het impostor syndrome bij vrouwen.In 2015 won Stadelmaier de Joke Smit-prijs met haar inspanningen op de thema's meer vrouwen aan de top, economische zelfstandigheid van vrouwen en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Zoek op onderwerp

advertentie

masterclass-overtuigen-banner

Organiseer straks weer een inspirerend event op jouw bedrijf en netwerk

Vlogs: Tips & Cases

advertentie

Banner-iConneqt-alg-t350x350

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!