Select Page

101 Vrouwen en de oorlog

101 Vrouwen en de oorlog

Verzameling vrouwenlevens Tweede Wereldoorlog in één boek

Marjan Schwegman neemt op 18 februari afscheid als directeur van het NIOD. Dat afscheid is aanleiding voor de uitgave van 101 Vrouwen en de oorlog, een boek met 101 biografieën – allemaal geïllustreerd – die samen een fascinerend beeld geven van de rol van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Het aandeel van individuele vrouwen in deze tijd is tot nu toe vaak onderbelicht gebleven. Juist dat thema vormt een van Schwegmans interessegebieden.
Er zijn talloze vrouwen die – gewild of ongewild – hun bekendheid vooral aan de oorlog ontlenen: ze zaten in het verzet, ze hielpen onderduikers, ze werden vervolgd, hielden een oorlogsdagboek bij of schreven voor de illegale pers, pleegden verraad, waren kampbewaakster of moesten werken als ‘troostmeisje’.

Letterlijk 101 levens worden beschreven in 101 Vrouwen en de oorlog. Als afsluiting van de 101 biografieën draagt Hans Blom, Schwegmans voorganger bij het NIOD, een biografie op aan ‘de onbekende huisvrouw’ en haar rol in de Tweede Wereldoorlog.
101 Vrouwen en de oorlog is samengesteld door historica Els Kloek en vormgegeven door Irma Boom. Het boek wordt uitgebracht in een kleine, exclusieve oplage en loopt vooruit op het omvangrijke (1.556 pagina’s!) naslagwerk 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw, dat eind 2017 zal verschijnen.
101 Vrouwen en de oorlog is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen via www.1001-vrouwen.nl.
101 Vrouwen en de oorlog
ISBN 978 94 6004 279 9, paperback, 224 pagina’s, €19,90
Voor meer biografieën: zie www.vrouwenlexicon.nl.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!