Select Page

Vrouwen gevoeliger voor stress

Vrouwen gevoeliger voor stress

In Vrij Nederland stond een groot artikel over een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau naar stress en de gevolgen van stress.
Uit onderzoek, onder andere van de RUG blijkt dat het vrouwenlichaam de stresshormonen langer vasthoudt, en dus ook meer schade ondervindt van stress dan het mannenlijf. Ook concluderen de onderzoekers: “Mannen hebben van nature een hogere aanmaak van serotonine. Die neurotransmitter verzacht de effecten van stress. Bij vrouwen gebeurt dat alleen in gezelschap. Voor vrouwen is sociale steun zoeken daarom ‘een natuurlijke methode om stress te lijf te gaan en depressie af te wenden’. Ter Horst van het UMC is een van de wetenschappers die dit getest heeft. Hij plaatste gestreste mannen- en vrouwenratten na de voetschokken bij elkaar in kooitjes. Mannetjes gingen erop achteruit, omdat zich in een herengroep al snel een hiërarchie ontwikkelt en dat is juist een stressfactor erbij. Maar de vrouwtjes gingen erop vooruit.” En “Dat is ook onder mensen onderzocht, zegt Ter Horst. ‘Vrouwen die sociale steun zochten hadden een verlaagde kans op een terugval na een depressie.’ Die afnemende stress door contact heet inmiddels ‘de tend-and-befriend respons’. Dat mechanisme verklaart volgens Ter Horst ook waarom vrouwen na een spannende gebeurtenis vaak zo uitgebreid praten over alles wat zich heeft afgespeeld.”

Sisterhood
Met andere woorden, het is nuttig vrouwen op te zoeken en te praten over wat er op je werk gebeurd. Daarom is sisterhood zo belangrijk, en zijn vrouwennetwerken daarin een belangrijke schakel. Op www.AlleVrouwennetwerken.nl vindt je een overzicht van alle vrouwennetwerken in Nederland.

Lees hier het artikel in Vrij Nederland

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!