Select Page

Sarah Sluimer over emancipatie tussen vaders en moeders

Sarah Sluimer over emancipatie tussen vaders en moeders

De Volkskrant presenteert iedere zondag twee opinies van een vaste club van zeven auteurs. Sarah Sluimer heeft afgelopen zondag 27 augustus een interessant stuk geschreven over emancipatie. Niet het soort emancipatie waar de achterstand van de vrouw wordt benadrukt, maar juist de ongelijkheid tussen vaders en moeders.

Hoewel de rechter in vergelijking met een aantal jaar geleden tijdens een scheiding niet meer zomaar de voogdij aan de moeder zou geven, gaan er nog veel dingen mis waardoor het streven naar emancipatie blijft bestaan. De stichting Dwaze Vader is hier een voorbeeld van. Met een scheiding blijven namelijk alsnog veel vaders achter zonder enige voogdij. Deze stichting strijdt voor de rechten van gescheiden vaders. Toch begint deze strijdt voor velen al eerder, namelijk bij de geboorte van het kind.

De ongelijkheid tussen moeders en vaders begint al bij het verlof dat zij toegewezen krijgen. Waarbij een vader genoegen moet nemen met een aantal dagen na de geboorte, krijgt de moeder hier wekenlang voor. Dit zorgt ervoor dat de klassieke maatstaf in stand blijft. De vader gaat weer fulltime aan het werk en krijgt in het weekend tijd met zijn kind. De moeder begint direct als hoofdverzorger van het kind. Sluimer benadrukt het feit dat er wordt veronderstelt dat je als vrouw blij mag zijn als ‘je vent’ ‘een handje meehelpt’.

Maar wat als je als moeder ook carrière wil maken? Dan word je alsnog gebeld als je kindje ziek op school zit en dat terwijl je nog stapels aan werk op je bureau hebt liggen. Hierdoor gooien moeders al snel de handdoek in de ring wanneer het gaat om carrière maken. Dit maakt het verschil van gelijkwaardigheid tussen de man en vrouw nog groter.

Het hardnekkige standpunt dat wij in Nederland klaar zijn met emancipatie, is volgens Sarah Sluimer onterecht. Wat kunnen wij doen om dit tegen te gaan? Geef elkaar meer ruimte! Mannen zouden meer autonome ruimte moeten inleveren, waarop vrouwen deze ruimte met beide handen moeten aanpakken en hun macht als gezinsmanager meer uit handen geven. Zo doorbreken we samen de culturele verwachtingspatronen.

 

Klik hier om het hele opiniestuk te lezen in de Volkskrant.

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!