Select Page

Hoe betrouwbaar is het Enneagram-model

Hoe betrouwbaar is het Enneagram-model

Voor degene die het boek Yes She’s Smart hebben gelezen, is het Enneagram-model bekend. Dit model onderscheidt 9 persoonlijkheidstypen door middel van bepaalde karakterkenmerken en wordt veel gebruikt bij coaching of door HR-afdelingen om het personeel te begrijpen. Het Enneagram is een model zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.

Claudia Hoekx, religiewetenschapper, heeft onderzocht hoe valide dit model nu eigenlijk is. Nu is zij 26 september gepromoveerd op het Enneagram-model, wat een hoop ophef met zich meebrengt. Het promotietraject van Hoekx verliep niet zonder slag of stoot. Onder andere een hoogleraar van de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de RU heeft tijdens dit traject zijn handen ervan afgetrokken, omdat de “heldere kritisch-afstandelijke vraagstelling” volgens hem wegbleef tijdens het onderzoek.

Ander kritiek op het model was dat het te moeilijk was om de persoonlijkheidstypen van een mens door middel van een model te bepalen, aangezien dit te afhankelijk is van de omstandigheden. Hoekx heeft uiteindelijk toch een hoogleraar gevonden die bereid was haar onderzoek verder door te zetten. Het kritiek wat zij terugkrijgt, weerlegt ze door het feit dat het model op papier wordt beschreven. Volgens haar moeten mensen modeling leren over het Ennaegram om te bepalen welk persoonlijkheidstype bij hen past.

 

Klik hier om het hele artikel te lezen op MT.nl

About The Author

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magazine for professional women

NIET OVER LIEFDE, MODE, STERREN, ZIEKTES & KIDS

Meld je aan!Advertentie

Zijbalk ad

Schrijf je in voor SheNews. Kosteloos

Informatie, tips, nieuws en wetenswaardigheden voor professionele vrouwen.You have Successfully Subscribed!